Нови председник Заједнице хришћанских цркава Швајцарске

Заједница хришћанских цркава Швајцарске (Arbeitsgemeinschaft christlicher Kirchen in der Schweiz) одржала је 4. новембра 2020. године редовну годишњу скупштину путем видео конференције услед мера заштите од вируса Covid-19. Поред редовних питања везаних за побољшање заједничке сарадње цркава чланица и њихове међусобне подршке, седницу је обележио и избор новог председника.

Тако је за председника тог тела изабран представник Српске Православне Цркве, досадашњи потпредседник г. Милан Кострешевић. Овим избором AGCK је први пут у својој историји добила једног председника из реда Православнe Црквe.

Поводом одласка са чела угледне међуцрквене организације, досадашњи председник Данијел де Рош (Daniel de Roche) захвалио je свим црквама и њиховим представницима на плодоносној сарадњи у претходним годинама и позвао их да се још више ангажују на заштити хришћанских вредности у швајцарском друштву.

Новоизабрани председник Милан Кострешевић захвалио је члановима скупштине на поверењу, истакао је да ће се трудити да настави плодоносну сарадњу цркава чланица која се показала посебно корисном у контексту примене концепта заштите од вируса, који је неопходан услов за дозволу за одржавање редовних богослужења. Он је изразио наду да ће AGCK следеће године достојно прославити свој јубилеј – 50 година постојања, те да ће ова организација и даље бити место плодоносне сарадње, међусобне подршке и успешног дијалога.

Заједница хришћанских цркава Швајцарске основана је 1971. године са идејом да повеже хришћанске цркве које делују у Швајцарској, а у циљу бољег упознавања и разумевања различитих традиција, те заступања заједничких вредности пред друштвом и државним властима. У међувремену организација је прерасла у релевантног заједничког заштитника хришћанских вредности и начела. Статус пуноправних чланова ужива 12 цркава чланица, док су три цркве придружене у статусу посматрача.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска