Нови Сад: Девет векова од рођења Симеона Мироточивог

Нови Сад: Девет векова од рођења Симеона Мироточивог
Нови Сад: Девет векова од рођења Симеона Мироточивог
Нови Сад: Девет векова од рођења Симеона Мироточивог
Нови Сад: Девет векова од рођења Симеона Мироточивог

На празник Ваведења Пресвете Богородице у ветерничком храму свечаном архијерејском Литургијом почела је прослава 900 година од рођења Преподобног Симеона Мироточивог.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј, коме су саслуживали: протојереј-саврофор Милан Остојић; свештеници Ђорђе Ђурђев, Бранислав Мркић, Миле Мајкић, Миливоје Шемић, Дојчин Стојановић, Миленко Јеловац, Александар Игњатов, Жељко Латиновић и ђакони Драган Радић, Иван Спасевски и Мирослав Николић.

У својој празничној беседи Владика Иринеј је надахнуто беседио о символици празника Ваведења Пресвете Богородице у јерусалимски храм истичући да је Богородица најавила долазак Христа, али и да је сваки човек као икона Божја храм Духа Светога. Такође, г. Епископ је говорио и о значају јубилеја 900 година од рођења Преподобног Симеона за Цркву и српски народ јер лик и дело великог жупана Стефана Немање су клице засејане пре много векова и још увек расту, доносећи мноштво плодова благодати Духа Светога.

Истога дана, у 19 часова, у Студију М је одржана свечана академија на којој су учествовали појци школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, предвођени монахом Јеротејем сабратом Светоархангелске обитељи из манастира Ковиљ; вероучитељи и катихете Стеван Јурић, Драгана Машић и Мирјана Бановић и чланови народног ансамбла Велико коло из Ветерника.

На самом почетку академије отпојан је тропар Преподобном Симеону Мироточивом, а потом се кратким поздравом свештенству и верном народу у пуној дворани Студија М обратио Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј.

Програм је настављен пригодном беседом презвитера Ђорђа Стојисављевића, војног свештеника и саслужитеља при Светосавском храму у Новом Саду, који је сагледајући лик и дело Великог жупана Стефана Немање тј. Преподобног Симеон истакао визију нашег родоначелника - да је пут за Царство Небеско нешто ка чему треба сви да стремимо и да су сви други путеви странпутице.

Појци су потом отпојали стихиру из службе Светом Симеону, а одмах после су чланови народног ансамбла Велико колоизвели сплет народних игара. Рециталом Преподобни Симеон у српској књижевности је дочарано колико је важан Свети Симеон за српски народ и да је наша књижевност препуна хвале и благодарности за све што је Преподобни учинио за свој народ зидајући монументалне манастире који су вековима симбол српске културе и духовности.

Програм је завршен појањем кондака и кратким поздравом настојатеља ветерничког храма јереја Бранислава Ђурагића, који се захвалио свима који су дошли да увеличају ову скромну академију поводом великог јубилеја.

Након програма сви гости су могли да се окрепе послужењем у фоајеу Студија  М.

Извор: Епархија бачка