Нови свештеник Митрополије аустралијско-новозеландске

Нови свештеник Митрополије аустралијско-новозеландске
Нови свештеник Митрополије аустралијско-новозеландске
Нови свештеник Митрополије аустралијско-новозеландске
Нови свештеник Митрополије аустралијско-новозеландске

У недељу 7. септембра/25. августа 2014. године Господње, на дан Преноса моштију Светога апостола Вартоломеја и апостола Тита, клирик Митрополије аустралијско-новозеландске ђакон Милутин Јањић рукоположен је у свештенички чин.

Рукоположење је, са благословом Епископа Иринија обавио Његово Високопреосвештенство Митрополит дарданелски г. Никита (Цариградска Патријаршија), директор Института за Православне студије при Унији теолошких школа у Берклију, Калифорнија. Рукоположење је обављено у храму Светог оца Николаја Мирликијског у Сан Хозеу, Калифорнија са благословом надлежног Митрополита Сан Франциска г. Герасима, који је својим молитвеним присуством на Литургији а потом и банкету увеличао овај радосни дан.

Литургијским сабрањем је началствовао митрополит Никита уз саслужење свештеника Димостениса (Параскеваидис) и Јона (Коман). Осим митрополита Герасима у олтару се молио и секретар Митрополије архимандрит Апостолос  (Коуфаллакис). Многобројни парохијани из српских и грчких парохија у заливској области Сан Франциска испунили су храм и учествовали у литругијском сабрању.

Митрополит Никита је у својој пригодној бесједи указао на значај, величину и одговорност свештеничке службе истичући радост што је са благословом епископа Иринеја и митрополита Герасима рукоположио у свештенички чин Милутина Јањића, који успјешно приводи крају своје докторске студије на Патријаршијском Институту. Митрополит је пожелио срећу и Божји благослов у свештеничком служењу оца Милутина и његове супруге Јосефине.

У своме одговору новорукоположени свештеник Милутин је заблагодарио Господу на дану у којем постаје слуга Олатра Божјег, надајући се, да ће Господ, својом љубављу и милошћу да надомести све што недостаје његовим скромним силама како би целога живота сведочио Речи Господње делима и речима. Отац Милутин је захвалио епископу Иринеју јер је као надлежни Епископ благоизволио да митрополит Никита обави рукоположење. Потом се захвалио на љубави и бризи митрополита Никите. Исказао је захвалност митрополиту Герасиму што га је по молби и благослову епископа Иринеја примио под свој омофор да служи у Митрополији Сан Франциска до његовог одласка у матичну Митрополију аустралијско-новозеландску. Новорукоположени свештеник захвалио је и српском Епискому западноамеричком Максиму на благослову што је као ђакон помаго српским свештеницима у заливској области Сан Франциска.

Након Литургије приређен је свечани банкет коме су, између осталих, присустовавли  парохијски свештеник у Саратоги протојереј-ставрофор Слободан Јовић и протојереј-ставрофор Душан Буњевић, свештеник у пензији.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска