Нови тест крви је акт дискриминације

Такозвани "Praenatest" (пренатални тест) за рано окривање ”Tризомије 21” служи једино селекцији, тврди професор моралног богословља у Тибингену Борман. Овај члан Етичке комисије Немачке упозорава на нежељени друштвени развој. Католички теолог, професор моралног богословља на универзитету у Тибингену Франц-Јозеф Борман упутио је оштру критику на спекулације да ће убудуће здравствена осигурања у Немачкој преузимати трошкове за тест крви трудница. Реч је о "Praenatest" (скраћеница за ”пренаталну дијагностику”). Тај тест има за њега једнозначан дискриминирајући карактер, јер служи само селекцији, саопштио је научник 24. августа 2016. године католичкој новинској агенцији (KNA) у Тибингену.

Заједничка Савезна комисија лекара и здравствених осигурања у Немачкој прошле недеље је наговестила да ће испитати могућност да се тест о ризичној трудноћи убудуће уврсти у регуларна испитивања зарад дијагностике Down-Syndrom(а) још нерођене деце. Председавајући те комисије Јозеф Хекен је, имајући у виду фундаменталне етичке импликације овог питања, саопштио да ће и Етичка комисије Немачке бити укључена у разматрање овакве значајне одлуке.

Борман: Деца са  Down-Syndrom(ом) су "проблем који се може спречити”

Борман је ову намеру из етичке перспективе оквалификовао као ”изузетно проблематичну”. Овај тест подстиче дискриминацију, категорично тврди овај теолог, а монголоидна деца постају ”проблем који се може решити”. Уколико овај тест постане рутински, то ће будуће родитеље водити у ”гравирајуће конфликте доношења одлука о животу и смрти сопствене деце”.

Извор: KNA – приредио протођакон Зоран Андрић