Новинари из Аустрије разговарали са владиком Давидом

Православна информативна служба из Беча је и ове године организовала путовање на коме су аустријски новинари из више медијских кућа посетили православне светиње у Србији, Црној Гори, Албанији у БЈР Македонији.

У жељи да се новинари што боље упознају са животом и страдањем Православне Охридске Архиепископије, организатор пута и портпарол Православне Епископске Конфенренције у Аустрији г. Мирко Колунџић иницирао је преко Министарства иностраних послова Аустрије и аустријске амбасаде у Скопљу званично упућену молбу Министарству правде у Скопљу за разговор аустријских новинара са утамниченим Архиепископом охридским Јованом. Иако је првобитно било назнака, како су званичници у амбасади Аустрије у Скопљу саопштили, да ће до разговора доћи, неколико дана пре доласка делегације из Аустрије, Министарство правде је одбило упућени захтев.

При доласку у Скопље аустријска делегација имала прилику да из прве руке, од Епископа стобиjског г. Давида, добије информације о утамниченом архиепископу Јовану и прогону са којим се Православна Охридска Архиепископија суочава.

У разговору са аустријским новинарима епископ Давид је нагласио да је стање у Македонији, када су у питању верске слободе и људска права, више него лоше. Тако се Православној Охридској Архиепископији као верској заједници недозвољава регистровање иако закони у тој области постоје. Такође се руше цркве, за које је Православна Охридска Архиепископија претходно добила грађевинске дозволе. Аустријски новинари су били веома забринути за судбину утамниченог Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована и нагласили у разговору са епископом Давидом да се у аустријским медијима о судбини архиепископа Јована готово ништа не зна.

На крају разговора аустријски новинари су упутили срдачне поздраве утамниченом архиепископу Јовану и изразили жаљење што га нису могли посетити.

Православна информативна служба (OID/ПИС)