Новине Српске Патријаршије "Православље" посвећене Блаженоупокојеном Патријарху Павлу

Најновији број новина Српске Патријаршије "Православље", који је јуче изашао из штампе, посвећен је Патријарху Павлу. На осамдесет страница исписан је сажетак Патријарховог живота и његовог пастирског рада, прво као Архијереја рашко-призренског, а затим и као Првојерарха Српске Цркве у данима великог искушења и мучеништва српског народа. На јучерашњи дан, 1990. године, Патријарх Павле је изабран за 44. поглавара Српске Православне Цркве. "Првенство међу себи равнима видим у величини смирења, а први је онај који је спреман да буде слуга свима", изјавио је у свом првом интервјуу за лист "Православље" Патријарх Павле.

Представљање посебног издања Православља - Коларац, 7. децембар

Најновији број "Православља", објављен поводом његовог упокојења и на 19-тогодишњицу избора на трон Светог Саве, у целини је посвећен личности Патријарха Павла кроз текстове и фотографије објављиване у новинама Српске Патријаршије.

"Време у којем ћемо се родити и прилике у којима ћемо живети не зависи од нас. Но, ако схватимо да ми, људи треба да будемо сарадници или помоћници Божји, онда ће свако време па и оно најтеже бити благопријатно", рекао је патријарх Павле у разговору који је водио тадашњи главни уредник "Православља", сада покојни, др Слободан Милеуснић.

Нови поглавар СПЦ је тада први пут јавности упутио и поруку по којој ће остати препознатљиво време патријарха Павла - "Будимо увек и свуда људи, да нас, као људе призна за своје Бог, а препознају преци и упознају савременици".

На осамдесет страница су текстови многобројних аутора који говоре о Патријарху Павлу, који је на дужност поглавара дошао у 76. години, а преминуо 15. новембра 2009. године.

Лист је објављен са благословом Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, чувара патријарашког трона.

Најновији број "Православља" послужиће као документ у коме је наглашено време и поуке патријарха Павла.