Ново издање Првог српског буквара из 1597. године

Завод за уџбенике из Београда обележио је свој 53. рођендан представивши критичко издање Првог српског буквара инока Саве из 1597. године.

Директор Завода Милољуб Албијанић рекао је на свечаности у Југословенском драмском позоришту (ЈДП) да Први српски буквар Инока Саве представља дар ђацима, студентима и професорима, као вредност која је модерна, а чува темељ српске писмености. - Завод за уџбенике жели да и убудуће буде део конкурентног и динамичног друштва које је, пре свега, засновано на знању. Али, завод ће и убудуће бити један од најважнијих чувара културне баштине и значајних дела на којима почива све оно што данас имамо или јесмо, рекао је Албијанић. Инок Сава из Дечана написао је буквар који је штампан код млетачког штампара Ђ. А. Рампацета у Венецији 1597. године. То дело је, међутим, остало незапажено у Србији готово 400 година.

Тек 1903. Љубомир Стојановић је, састављајући Каталог Народне библиотеке, споменуо то издање Буквара, као "до сада непознато". Прво издање буквара, штампано 20. маја 1597, руски конзул у Скадру И. Крилов поклонио је 1893. године новинару и преводиоцу Окици Глушчевићу, а друго, штампано 25. маја 1597, купио је Милорад Димитријевић у Дубровнику 1921. године. Друго издање чува се у Народној библиотеци Србије, а од првог је остао само препис јер је изгорело у пожару у Народној библиотеци 6. априла 1941. године. - Изузетно је мало држава и народа, и у Европи, и у свету који су још пре пет векова имали свој буквар, рекао је на свечаности министар просвете Жарко Обрадовић и додао да је то издање посебно драгоцено у години коју је Влада Србије прогласила Годином језика и књиге.

Извор: Глас јавности