Ново рухо библиотеке

Ново рухо библиотеке

После четири године реконструкције обновљена Народна библиотека Србије од данас је отворена за кориснике.

Обновљена Народна библиотека Србије од јуче је отворена за кориснике. После четири године реконструкције, кориснике су дочекали нови ентеријер и опрема.

Број места у библиотеци повећан је на 600 и сва су технички опремљена интернет-прикључцима, а ту су и читаоница за слепе и слабовиде, као и електронскe, мултимедијалнe и друге специјализоване читаонице.

Опремљена је читаоница периодике, научна читаоница, центар за библиотекарство и информационе науке, музичка читаоница и читаоница посебних фондова.

Пре затварања због реконструкције 17.000 људи је користило услуге Библиотеке, а од дигитализације сада свакодневно преко Интернета 20.000 људи користи електронске каталоге, дигиталне колекције и научне часописе.

Народна библиотека има око пет милиона публикација, књига и часописа, односно све књиге и публикације које се штампају на територији Србије, јер по један примерак обавезно иде за библиотеку.

Укупна вредност радова је 4,3 милиона евра, а новац је обезбеђен из НИП-а, кредита Европске инвестиционе банке и из буџета саме библиотеке.

Радно време Народне библиотеке биће од 8 до 21 сат радним даном и од 8 до 15 сати суботом. На сајту библиотеке наведено је да корисници који су већ били учлањени у Библиотеку имају бесплатну чланарину до 20. јануара 2012. године.

Извор: РТС