Новогодишњи добротвoрни концерт

Новогодишњи добротвoрни концерт
Новогодишњи добротвoрни концерт
Новогодишњи добротвoрни концерт
Новогодишњи добротвoрни концерт

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј присуствовао је традиционалном Новогодишњем концерту, 14. јануара 2012. године, у Народном позоришту у Београду.

На концерту који београдска Саборна црква традиционално приређује на великој сцени Народног позоришта наступили су академик Матија Бећковић, драмски уметник Петар Божовић, Прво београдско певачко друштво под руководством Светлане Вилић, Дечји хор Првог београдског певачког друштва под руководством Емилије Милин, Дечји хор Чаролија под руководством Леонтине Пат, Ненад Милосављевић из групе Галија, Група 357, вокални извођач Катарина Вишњић из Њујорка у пратњи Дарка Јокића из Пећи (хармоника) и Николе Лукића из Лознице (фрула), вокални извођачи Милица Радић, Марија и Анастасија Васић, ансамбл Коло и драмски уметник Биљана Ђуровић.

Новогодишњи концерт Саборне цркве одржава се већ 16. годину за редом, а овогодишњој свечаности присуствовали су: Патријарх српски Г. Иринеј, Епископ ремезијански и викар Патријарха српског Г. Андреј (Ћилерџић), потпредседник Владе Србије г. Ивица Дачић, Њихове Екселенције: амбасадор Руске Федерације, г. Александар Конузин, амбасадор Грчке, г. Демостенис Стоидис, амбасадор Белорусије, г. Владимир Чушев и амбасадор Републике Македоније, г. Љубиша Георгијевски; свештенослужитељи Архиепископије београдско-карловачке, сарадници Православног пастирско-саветодавног центра, академици, професори, лекари, културни и јавни радници, донатори и добротвори Саборне цркве, као и бројни други гости. Директан пренос обезбедила је ТВ Студио Б.

Овогодишњи концерт био је посвећен Косову и Метохију и косовском завету, нашој браћи и сестрама који трпе, страдају и чувају наше светиње на овој светој и многострадалној српској земљи. Снажне, потресне и опомињуће поруке – одломке из дела Матије Бећковића, "Косово – најскупља српска реч" – казивао је маестрално драмски уметник Петар Божовић. Ове речи одјекнуле су силовито, изазивајући снажне емоције у публици. Академик Матија Бећковић казивао је своју песму "Косово Поље", а глумица Биљана Ђуровић, обучена у одежду царице Милице, говорила је речи које је ова света српска царица изговорила Вуку Бранковићу, будећи њима и нас да спознамо колико смо се одродили од свега светога и свога, одродивши се од косовског завештања. И песме осталих извођача биле су тематски и смисаоно у духу косовских тема. Редитељ концерта био је Божидар Ђуровић.

Старешина Саборне цркве и председник ПБПД, протојереј-ставрофор Петар Лукић, прочитао је Новогодишњу поруку Његове Светости и одржао беседу о непролазном смислу и значају чувања косовског предања и молитава за нашу косовску браћу, страдалнике, монахе, децу, старе, верни народ, истичући да је овај концерт тек једна од бројних могућности чувања онога што нам је завештано од наших светих предака, да се не заборави, да за њима – али и за нама – не нестане траг и сећање.

После концерта, Саборна црква и Прво београдско певачко друштво су организовали свечану вечеру у Дому Војске Србије, прослављајући тиме и Крсну славу ПБПД. Домаћин Славе била је проф. Радмила Милентијевић из Њујорка, велики добротвор Саборне цркве и задужбинар Првог београдског певачког друштва. Том приликом, подељене су свечане грамате Саборне цркве свим учесницима програма ове вечери, као и повеље Првог београдског певачког друштва – почасним члановима: поменутим амбасадорима Русије, Белорусије и Грчке (земаља у којима је хор гостовао концертно у протекле две године), проф. Радмили Милентијевић и г. Далибору Совровићу ("Српске традиције"); добротворима: Стани Којић (Бродац, РС), Милану и Сенки Миланковић (Бродац, РС), Живојину и Славици Аранђеловић ("Ара", Лештане), кројачком атељеу "Традиција" (Нови Сад), радионици "Српске традиције" (Београд); као и члановима ПБПД који у овом хору певају већ 5 година и помажућим члановима.

Извор: Саборна црква

Новогодишњи добротвoрни концерт
Новогодишњи добротвoрни концерт
Новогодишњи добротвoрни концерт
Новогодишњи добротвoрни концерт