Новогодишњи пријем у Бечу

Новогодишњи пријем у Бечу
Новогодишњи пријем у Бечу
Новогодишњи пријем у Бечу
Новогодишњи пријем у Бечу

У понедељак, 1/14. јануара 2013. године, када је прослављен празник Обрезања Господа Исуса Христа, спомен на светог Василија Великог и Нова година по јулијанском календару, свештеници бечког храма Васкрсења Христова протонамесник Драго Вујић и протонамесник Драган Бирташевић, са својим парохијанима, приредили су свечани Новогодишњи пријем за пријатеље храма.

Већ шесту годину за редом, вечерњем богослужењу присуствују многи угледни гости.

Ове године позиву су се одазвали: евангелистички бискуп Михаел Бинкер, амбасадор Републике Србије у Аустрији Милован Божиновић, др Антон Штифтер из Министарства за просвету и културу, др Матиас Чирф, представник Народњачке партије, и многи други.

Посебну част домаћинима, својим доласком и служењем вечерњег богослужења, указао је Митрополит бечки и аустријски и егзарх угарски Цариградске Патријаршије г. Арсениос.

Вечерње богослужење на немачком језику са Митрополитом Арсенијем служили су: отац Александар Лапин, свештеник Чешке Православне Цркве и православни душебрижник у аустријској војсци; протојереј Петар Пантић, архијерејски намесник аустријски; протонамесник Драго Вујић, настојатељ храма Васкрсења Христова; јереј Слађан Васић, настојатељ храма Успења Пресвете Богородице, и јереј Јован Јоцковић из Београда.

Митрополит Арсеније је у својој беседи истакао да у Аустрији влада ,,позитивна клима за Православну Цркву” и да се православни верници осећају добро прихваћенима. Веома је важно да своју веру заједнички сведочимо, јер ,,сви смо у Христу једно”.

Митрополит Арсеније је посебно захвалио Његовом Преосвештенству Епископу бачком и администратору Епархије аустријско-швајцарске  др Иринеју на позиву који који му је упутио за Новогодишњи пријем.

Старешина храма, протонамесник Драго Вујић поздравио је угледне госте и пожелео свима срећну и Богом благословену Нову годину.

Присутан је био и протонамесник Ђорђе Пантелић, новопостављени трећи парох при храму Васкрсења Христова.

За госте је, у сали храма, приређена трпеза љубави, а у уметничком делу програма наступио је тамбурашки ансамбл „Зоруле” из Новог Сада.

Текст и фото: Миодраг Мецановић

Извор: Беседа