Новомученици ливањски, молите Бога за нас!

На празник Свете великомученице Марине - Огњене Марије у Ливну је служена света Литургија у капели и спомен-костурници посвећеној тој светитељки.

У капели се налазе мошти преко 1.000 ливањских новомученика пострадалих од усташа управо у данима око Огњене Марије 1941. године. На богослужењу су се окупили потомци страдалих, али и верници који су дошли да се поклоне моштима светих новомученика. Свету Литургију служили су свештеници Жељко Ђурица, бивши парох ливањски; Срђан Белензада, парох веселињски; Митар Керлец, парох бабићки; Предраг Црепуља, парох ливањски; и ђакон Дејан Грчић.

Православне Ливњаке посебно је обрадовао велики број верника пристиглих из Босанског Грахова тог дана, као и мноштво деце. Светој Литургији присуствовала је и Василија Броћета, министарка рада, здравства, прогнаних и социјалне заштите у Влади Кантона 10.

Свештеник Предраг Црепуља, парох ливањски, подсетио је окупљене на страдање које је задесило ливањске Србе током 1941. године. Прогон Срба у Ливну и Ливањском пољу почео је са успоставом НДХ у априлу 1941. године. Међу првим жртвама усташког терора били су парох губински Ристо Ћатић са 11 својих парохијана који су бачени у јаму крај Ливна 6. јуна 1941. године. У наредним недељама, наставило се са одвођењем и убијањем виђенијих ливањских Срба, да би злочини достигли свој врхунац у данима око Огњене Марије. Усташе су у том кратком периоду убиле нешто више од 1.600 Срба из Ливна и Ливањског поља. У јаме широм Ливањског поља бацано је живо и старо и младо, па чак и тек рођена деца.

Парох ливањски Предраг Црепуља је окупљене подсетио и да су потомци страдалих чекали 50 година да кости својих предака изваде из јама и масовних гробница широм овог краја. Тек 1991. године оне су положене у капелу посвећену Светој великомученици Марини у порти старе цркве Успења Пресвете Богородице. Због тога је та капела у народу и названа ‘костурница’, но можда би бољи назив за њу био ‘моштаница’, јер су у њој похрањене мошти новомученика, који нас заступају пред Господом, поручио је свептеник Црепуља.

Молитвена окупљања у знак сећања на ливањске мученике настављена су и следећих дана. Тако је 31. јула 2020. године служена света Литургија у цркви Успења Пресвете Богородице у Губину, након које је служен помен на гробу свештеника Ристе Ћатића и његових страдалих парохијана.

Верници су се окупили и у селу Чапразлије, где је, код порушеног споменика, служен помен за 28 мештана овог села, који су 30. јула 1941. године бачени у јаму Самогреду. Након рата, њихове мошти су извађене из ове јаме и сахрањене у заједничкој гробници у самом селу. Парохија ливањска и Удружење Огњена Марија Ливањска планирају да на месту порушеног споменика из комунистичког периода подигну нови споменик у знаку крста.

У суботу, 1. августа 2020. године, света Литургија је служена и у селу Челебић, на једном од највећих стратишта у Ливањском пољу. У том селу је у данима око Огњене Марије побијено преко 400 православних Срба. Док је један број мушкараца бачен у јаму Бикушу изнад села, највећи део мештана убијен је у школи и покопан у масовној гробници на узвишењу Барјак. Управо на том месту, унутар зидова споменика подигнутог после Другог светског рата, служена је света Литургија. Парох ливањски Предраг Црепуља је истакао: -Као што су први хришћани служили Литургије на местима страдања, тако и ми, на овом месту, служимо свету Литургију над моштима страдалих. Разлика је пак, у томе што су први хришћани страдали од многобожаца, док су наши преци страдали од оних који себе такође називају хришћанима. Богослужењу су присуствовали и представници Удружења Јадовно 1941.

Свете Литургије и молитвена окупљања у славу ливањских новомученика одржана су и у Новом Саду, Брчком, у манастиру Богородице Тројеручице на Авали. Због пандемије корона вируса традиционални помени се ове године нису одржали у Београду и Бања Луци.

Извор: Удружење Огњена Марија Ливањска

Новомученици ливањски, молите Бога за нас!
Новомученици ливањски, молите Бога за нас!
Новомученици ливањски, молите Бога за нас!
Новомученици ливањски, молите Бога за нас!
Новомученици ливањски, молите Бога за нас!
Новомученици ливањски, молите Бога за нас!
Новомученици ливањски, молите Бога за нас!
Новомученици ливањски, молите Бога за нас!