Нунције: ИС није успела преобратити хришћане у Ираку

Ватикански представник у Багдаду и Аману Ортега је изјавио: -Нема огорчења међу хришћанима који су се вратили у Нинивску долину, где су изгубили све. Упркос прогонима и претњама од стране терористичке групе, ниједан хришћанин у Ираку није прешао на ислам. Ово је изјавио папски нунције у Ираку, Надбискуп Мартин Алберто Ортега у Валенсији. -Нама ниједан једини такав случај није познат, рекао је овај Надбискуп родом из Шпаније. Прогони и мучеништво увелико су објединили хришћане различитих конфесија у тој земљи.

Када је војска тзв. Исламске државе улазила у ирачке градове, увек су поставаљали хришћане пред  три могућности, истиче Ортега: -Прелазак на ислам, плаћање посебне таксе за држање имовине, или да напусте град. Већина хришћана су на овај начин изгубили све. После протеривања они су се постепено враћали, али су нашли своје куће и имовину уништене и спаљене. То је веома тешко, рекао је он.

Хуманиране организације Каритас и Црква у невољи већ су обавили "велики посао", и хришћане подржали - реконструкцијом порушених цркава и болница у хришћанским селима у Нинивској долини око и надаље опседаног града Мосула, или плаћањем станарине за привремени смештај.

Међутим, надбискуп Ортега је посебно похвалио однос између самих хришћана на терену. Ниједан од њих се не  жали на то што им се догодило; они чак имају речи опроштаја и моле се за отрежњење оних који су их протерали, рекао је он. Од Запада прогоњени хришћани, што  изненађује, не траже новац или помоћ, него да живимо својом вером, јер им то у ствари највише може помоћи, проценио је Надбискуп  Ортега, који већ две године представља Папу у Јордану и Ираку.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)