О активностима Верског добортоврног старатељства

Да се светли светлост ваша, да људи виде ваша добра дела
и прославе Оца вашега који је на небесима (Матеј 5,16)

Спасење и домострој Божји је Господ Исус Христос „скупо платио“ (1.Кор 6,20). Тако ће постати стварност у новом животу који праведнике чека после смрти и општег васкрсења мртвих, али је оно већ на овој земљи присутно на пољу привреде и рада, технике и комуникација, друштва и политике, међународне заједнице и односа међу културама и народима.

Зато ће и протојереј Сергије Булгаков рећи да је хришћанство далеко од сваког квијетизма. Идеал Царства Божјег не остварује се само у нама, него и изван нас, као идеал нормално уређеног људског друштва, а морал који се своди на уздржавање од зла довољан је за будизам, али не и за хришћанство. Затим, пита се даље отац Сергије Булгаков, додуше у то време само реорички, „како може идеја љубави и апсолутне вредности људске душе санкционисати политичко поробљавање личности, поробљавање економско, експлоатацију  дечјег и женског рада“.

Верско добротворно старатељство (ВДС), са Његовом Светошћу Патријархом српском г. Иринејем на челу, нарушава погрешну слику о хришћанству у којем је идеал спасење сопствене душе док се свет препушта његовим грешним и егоистичним силама.

Јереј Владимир Марковић, г. Ратко Кандић, г. Василије Ковачевић и г. Урош Станковић, са многим члановима тима, спроводе у дело харитативну делатност прописану Уставом Српске Православне Цркве, члан 178.1, који гласи: „За ширење верске хришћанске свести и хришћанског милосрђа, као и за друге послове унутрашње црквене мисије, постоји у свакој црквеној оштини Верско добротворно старатељство“.

Верско добротворно старатељство има широк спектар харитативне делатности: помоћ сиромашнима, пострадалима од земљотреса и поплава, посету дечијим домовима, најстаријим суграђанима Београда, рад социјане кухиње, чак и помоћ Народне кухиње на Косову и Метохији. 

ВДС има и свој стручни тим правника и лекара којима се може обратитити за савет и помоћ.

Горан Раденковић,
професор Богословије Светога Саве