О медијским лажима којима се сеју страх и мржња и о њиховим ауторима

ГосподПоследњи је час ... Стражите!
Пазите на своје драгоцене душе!
. . . Од нас изиђоше, али не беху од нас;
јер да од нас беху, остали би са нама;
него требало је да се покажу да нису сви од нас. . .
А ви имате помазање од Светога, и сви то знате.
Не писах вам као да не знате истине,
Него зато што је знате, и знате и што ниједна лаж није од истине.
Ко је лажљивац?
(Прва Јов. 2,18-22а).

По речима св. Димитрија Ростовског: онај који осуђује друге налик је огледалу које у себи одражава све друге, али не успева да види себе! И заиста, ових дана, вукови, чији су интереси чисто материјалистички и секуларни, удружили су се да поробе душе ваше својим провидним и бескрупулозним лажима! Уместо да постанемо жртве њихових превара, са псалмопесником Давидом завапимо: Постави, Господе, стражу код језика мојега, чувај врата усана мојих (Пс. 141:3). Свака изговорена или написана реч никада не може бити уништена, него сачекаће нас у Вечности и по њој ће нам се судити.

Сведоци смо успона поробљивачког фундаментализма у име тзв. "Слободне" Српске Православне Цркве. Слобода је пак једно узвишено стање бића: разумевање и неговање Богом дане слободе. Стога, једино у Христу: Само Слога Србина Спасава! Противвредност томе је ђаволски хаос који врхуни у бескрајним противљењима канонском, јерархијском Православљу. Појединци који промовишу овакве заблуде покушавају натерати невине да делају из страха, а не логично и разумно на основу врлина и истине. Ови себи-служећи и уистину бедни "аутори" крију се иза прозирне маске медија. Чисто искуство слободе вере у јединству - искуство које је префињено и неокамењено, које дише Богонадахнутом слободом, слободом која лепрша од свежине живота у Христу који све чини ново (Откр. 21:5), они анонимно покушавају искривити и изврнути - у окрутну, наизглед строгу због доследности и правоверности а у ствари беживотну, безблагодатну и лицемерну незамисливу и непрепознатљиву, самодовољну и искључиву "религију". Овакво грубо секташење и искључивост поуздаје се у ратоборност, напада, води "свети рат" против оних који су проглашени "неверницима". Примитивизам најниже врсте, заснован на лажима и страху, много је лакше промовисати и наметнути; лакше него изаћи на мегдан душетражитељној и напором ума тешко достижној Истини, која нас једино може ослободити (Јн. 8:32), јер је Христос, Првосвештеник наш, оваплоћена Истина!

Чувајући вас чврсто у свом архипастирском загрљају и охрабрени вашом подршком, пружамо вам утеху и уверење молитвом св. Василија Великог: Помени, Господе, благоверни народ наш, наоружај га оружјем истине, и даруј му победу над видљивим и невидљивим непријатељима, да тих и миран живот поживимо у свакој побожности и чистоти. Добре сачувај у доброти својој, рђаве добротом твојом обрати у добре.

Ваш молитвени заступник пред Господом,

+ ИРИНЕЈ

Епископ аустралијско-новозеландски и
Администратор Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке

Дано у Сиднеју
о Недељи о Митару и Фарисеју, 2008. године