О непримјерном односу надлежне државне службе

О непримјерном односу надлежне државне службе
О непримјерном односу надлежне државне службе
О непримјерном односу надлежне државне службе
О непримјерном односу надлежне државне службе

Примјер понашања Управе за заштиту културних добара поводом обнове цркве Светог Стефана у манастиру Режевићима намеће нам да поставимо питање да ли овај државни орган заиста жели да се обнове храмови које је својевремено требала да обнови држава (из неповратних средстава солидарности од стране СФР Југославије послије земљотреса 1979. године), или жели да од живе направи „мртву“ Цркву.

О једној од некадашњој цркви манастира Режевићи посвећеној Светом Стефану у монографији „Споменици културе Црне Горе“ од др Чедомира Марковића и др Рајка Вујичића (Цетиње, 1997, ст.170) пише: У оближњој згради конака сачуван је дио зида најстарије манастирске цркве, која је била посвећена Светом Стефану. У једном полукружном лику и пратећем пиластру сачувано је неколико стојећих светитеља светих ратника - Димитрија, Нестора и Теодора Тирона, изнад којих је фриз медаљона с попрсјима светитеља који се, због нечитких сигнатура, не могу идентификовати.

Тај зид конака на коме су поменути остаци дијела фресака остао је наткривен степеништем и незаштићен послије обнове по инструкцијама Завода за заштиту споменика културе, која је услиједила послије земљотреса 1979. године.

Умјесто да захвали намјеснику манастира Режевића архимандриту Хризостому што је обновио најстарију цркву посвећену Светом Стефану и сачувао остатке фресака од даљег пропадања, средставима која је својим трудом прибавио (што је држава била одавно обавезна да уради), Управа шаље инспектора Крстићевића, којега представљају као конзерватора, иако је он по струци економиста, да „дисциплинује“ вриједног Архимандрита. Овим се шаље порука да је најбоље не радити ништа, већ пустити да нестану трагови о постојању цркве Светог Стефана, а фреске оставити на зиду конака (умјесто у цркви, гдје им је мјесто) и препустити их даљем  пропадању.

Ко жели да му буде јасно о чему се ради, нека посјети манастир Режевиће и погледа како изгледа обновљена црква.  Фото документација из 2013. године свједочи о затеченом стању, тј. о непримјерном односу надлежне државне службе.

Јован Б. Маркуш

Извор: Митрополија црногорско-приморска