О обнови порушених светиња на Косову и Метохији 17. марта 2004. године

Призрен Владичански дворС обзиром на све учесталију појаву контрадикторних ставова, као и критика усмерених против појединих црквених личности, у погледу обнове српских православних светиња на Косову и Метохији, која се спроводи према Меморандуму из 2005. године, обавештавамо јавност о званичном ставу Српске Православне Цркве, по том питању, на основу следећих непобитних чињеница:

1. Обнова српских православних светиња на Косову и Метохији спроводи се у складу са одлуком Св. Арх. Синода и Св. Арх. Сабора који је потврдио закључење Меморандума о разумевању у мају 2005. године, потписаног од стране Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла. Тада је Викарни Епископ Теодосије, као члан Св. Арх. Сабора СПЦ, задужен да у Комисији за обнову представља Српску Православну Цркву.

2. Његово Преосвештенство Владика Теодосије је у последње три године савесно обављао од Сабора му поверену дужност и редовно је обавештавао о току радова Св. Архијерејски Синод и Сабор. Све одлуке о тендерима, извођачима и другим пословима у Комисији за обнову су редовно слани на потврду Св. Арх. Синоду, а процес обнове је редовно подржаван на свим Архијерејским Саборима СПЦ од маја 2005 до маја 2008. године.

3. Процес обнове по Меморандуму од самог почетка активно подржава Министарство културе Србије и Завод за заштиту споменика културе Републике Србије, који активно учествује у раду Комисије за обнову. Српски експерти имају водећу улогу у припреми пројеката и у надзору радова уз пуну координацију са Њ.П. Еп. Теодосијем као представником СПЦ.

4. За три године обнова је спровођена на већини објеката уништених у марту 2004. године. Процес обнове се врши етапно, а не појединачно и потпуно је у складу са највишим међународним стандардима заштите споменика културне и духовне баштине. У процесу рада идентитет објеката и имовинска права СПЦ су у потпуности заштићени. Сви недостаци и пропусти, одлуком Сабора, било је неопходно да се поправе, као што је и рађено, и као шти треба да се и даље ради док год трају радови. Свети Архијерејски Сабор и приликом последњег заседања у мају 2008. подржао је даљи процес обнове, под истим условима.

5. У процесу обнове након незаконитог проглашења самозване државе Косово, Комисија за обнову наставља рад тако што некадашње привремене косовске институције представља УНМИК. Овим механизмом је у процесу обнове у потпуности заштићена Резолуција СБ УН 1244 која гарантује суверенитет и територијални интегритет Републике Србије.

6. На овогодишњем мајском заседању Св. Арх. Сабора Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије је умољен да „што се тиче даљег спровођења обнове српских православних светиња у овој јужној српској Покрајини прихвати реалност ове обнове, те убудуће сарађује са представницима Мисије УН на Косову у складу са Резолуцијом 1244"

7. У складу са одлуком Св. Архијерејског Сабора од 20. маја 2008. године Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Г. Артемије се умољава да својим повратком у обновљену епископску резиденцију у Призрену охрабри српски православни народ на опстанак и повратак на њихова вековна огњишта у подручној му Епахији и да настоји да се обновљени црквени објекти прихвате и освештају, и да се у њих уселе свештеници или верници, како би се исти ставили у функцију и сачували".

У прилогу саопштења, стављамо јавности на увид аутентичне архивске факсимиле саборских одлука, годишње извештаје чланова комисије о обнови, поткрепљене фотографијама које сведоче о току обнове.

Информативна служба
Светог архијерејског синода
Српске Православне Цркве