O тортури на верској основи над Архиепископом Јованом

Недавно (14. фебруара 2013. године) објављена је анализа проф. Мирјане Најчевске о медијима у развијеним демократским државама и њиховој улози као контролора власти, са аспекта поштовања и заштите људских права.

У анализи се проф. Мирјана Најчевска осврће на значајну улогу коју у развијеним демократским земљама имају средства информисања при спровођењу пресуда Европског суда за људска права, и истовремено излаже стање у које су запали медији у БЈРМ у односу на поменуту тему.

Између осталог, проф. Мирјана Најчевска констатује да у македонским медијима нема чак ни покушаја у циљу довођења у везу актуелних процеса који се воде пред судовима са већ постојећим пресудама Европског суда за људска права. Као што је назначено у анализи, и поред постојања пресуда Европског суда за људска права, која наводе притвор као начин кршења Конвенције од стране правосудних органа БЈРМ, ни у једном од случајева продуженог притвора, какав је према анализи случај Архиепископа охридског Јована, новинари не доводе у међусобну везу ове чињенице и не постављају питање валидности примењене судске мере.

Иако за Архиепископа охридског Јована постоји правоснажна затворска пресуда од две и по године, над њим се спроводи државна тортура на верској основи, и он се налази у суровом притворском режиму од 11. јуна 2012. године!

У последњих десет година, завршетком једног судског процеса, против Архиепископа охридског Јована истовремено започиње нови, и он се налази у затвору по шести пут. Од Amnesty International-а проглашен је затвореником савести!

Прошле године је прогон проширен и на остале Епископе, монаштво и грађане, припаднике Православне Охридске Архиепископије. У међународним извештајима стоји да у БЈР Македонији постоје проблеми по питању непоштовања верских слобода свих грађана без разлике, што је чињеница која мора бити превазиђена уколико БЈР Македонија жели да постане део напредних демократија! У медијима, уз ретке изузетке објективних новинара, верски прогон се прећуткује, а новинари које Фридом Хаус назива политичким назначеницима, најчешће шире говор мржње против свеправославно признате Цркве у БЈР Македонији - Православне Охридске Архиепископије!

Анализа проф. Мирјане Најчевске у целости је објављена на следећој адреси: http://www.plusinfo.mk/mislenje/752/ANALIZA-Mediumite-za-presudite-na-Evropskiot-sud-za-chovekovi-prava

Aнализа је израђена у оквиру Пројекта УСАИД за јачање медија у Македонији - Компоненте Сервиса за проверу чињеница из медија, коју проводи  „Метаморфозис“. Анализа јe омогућена подршком Америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Садржина анализе не одражава ставове Метаморфозис-а, УСАИД-а или Владе САД, већ је у одговорности самог аутора.

Извор: Парвославна Охридска Архиепископија