Обавештење Светог Синода Бугарске Патријаршије поводом изненадне смрти Митрополита варненског Кирила

Са великом тугом Канцеларија Светог Синода Бугарске Патријаршије обавештава да се данас, 9. јула 2013. године, преставио у Господу Митрополит варненски и великопреславски Кирил. Према информацијама из Епархије варненске и великопреславске тело митрополита Кирила, које је пронађено на плажи недалеко од митрополитске резиденције у градском округу "Траката", тренутно се налази у Одељењу за судску медицину у Варни. Информације објављене у медијима да је смрт изазвана насилним путем у овим тренуцима нису потврђене. Свети Синод Бугарске Патријаршије позива све православне хришћане да узнесу искрене молитве Богу да прими душу митрополита Кирила тамо где праведни почивају.

У складу са чланом 84 Устава Бугарске Православне Цркве, Свети Синод Бугарске Патријаршије састаће се у пуном саставу сутра, 10. јула 2013. године у 10 часова, да би одредио датум сахране и именовао администратора Епархије варненске и великопреславке, који ће канонски да управља пословима епархије до избора наследника покојног митрополита Кирила.

Изражавамо искрено саучешће свештенству и верницима обудовљене Епархије варненске и великопреславске. Нака је вечна, блажена и светла успомена на у Христу уснулог Митрополита варненског и великопреславског Кирила. Бог да му душу прости!

Одељење за односе са јавношћу
Светог Синода Бугарске Патријаршије