Обележавање грчког националног празника у Београду

Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријарха српског, служио је данас у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог у Београду, на празник Благовести по грегоријанском календару, благодарење поводом грчког националног празника - Дана ослобођења од турског ропства и успомене на ослободилачке устанке из 1821. године. Благодарење Господу у придворној капели Патријаршије традиционално се служи од 1975. године и представља један од многих доказа вековног српско-грчког пријатељства. У срцима запослених у Српској Патријаршији остала је дирљива успомена на љубав и солидарност показану 25. марта 1999. године када су се у току службе благодарења огласиле сирене за ваздушну опасност а богослужење настављено у молитвеном заједништву једноверне браће.

Данашњем благодарењу су присуствовали Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, Његова Екселенција Амбасадор Грчке Г. Димостенис Стоидис, Његова Екселенција Амбасадор Кипра Г. Хомер Мавроматис, протојереј Гајо Гајић, референт за спољне црквене послове СПЦ, бројни представници дипломатског кора, представници Удружења српско-грчког пријатељства и чланови грчке заједнице у Србији.

После благодарења у Патријаршијској капели, одслужен је и помен код споменика великом грчком националном јунаку Риги од Фере, пострадалом од Турака у Кули Небојши у Београду.