Обележавање празника преноса моштију Светог Николе у Епархији врањској

Владика ПахомијеВелики празник се обележава као спомен на пренос моштију Светог Николе из Мира Ликијског у Бари, Италија, у време цара Алексија Комнина. Тело Светог Николе пренето је због велике навале муслимана на Ликију. Претходно се светитељ у сну јавио једном свештенику у Барију и наредио му да се његове мошти пренесу у тај град. У то време Бар је био православни град, под управом православног патријарха. При преносу моштију Светог Николе десила су се многа чуда, а она се догађају и до данас. На овај дан спомиње се и чудо када је Свети Никола вратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском. Пренос моштију обављен је 1087. године.

У спомен обележавања овог великог празника посвећеног Светом Николи, у Епархији врањској било је свечано јер се у више храмова данашњи дан обележава као храмовна слава, а у Сурдулици и Трговишту данашњи дан проглашен је за градске славе ових места.

Најсвечаније је било у Сурдулици где је Свету аријерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством Архијерејског намесништва масуричко-пољаничког. Светој архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, а нарочито младих полазника верске наставе у основним и средњим школама у Сурдулици. По завршетку Свете литургије, обављена је литија улицама града Сурдулице, а затим и резање славког колача у самом храму. По завршетку свечаности у храму Светог Ђорђа у Сурдулици, ученици верске наставе из основних школа из Сурдулице извели су уметнички програм посвећен данашњем празнику, који је био праћен изложбом ликовних радова.

Осим у Сурдулици, свечано је било и у храму Светог Николе у Врању, метоху манастира Хиландара из 14. века. У присуству великог броја верника служена је Света Литургија на којој је обављено причшће верника, као и литија око храма. На крају је обављено резање славских колача и избор новог кума славе за следећу годину, а то су запослени у Канцеларији Епархијског управног одбора Епархије врањске у Врању, који су ово кумство прихватили са радошћу јер се за следећу храмовну славу планира освећење целокупног комплекса: Пирга Светог Саве, спомен-костурнице и осталих објеката.

Храмовну славу прославили су и храмови у Клиновцу, општина Бујановац, где је уређена порта, као и у Трговишту, где је осим богослужења обављена и литија кроз град јер је данашњи дан градске славе општине Трговиште.

Извор: Епархија врањска