Обележен дан погубљења Максимилијана Колбеа

Римокатоличка Црква прославља Максимилијана Колбеа као светитеља 14. августа, на дан када су га погубили нацисти у Аушвицу 1941. инјекцијом за успављивање, неколико дана пошто је драговољно пристао да уђе у ред за погубљење уместо другога.

За време Другог светског рата у Аушвицу у Пољској био је највећи немачки нацистички логор за погубљења у којем је бар 1.1 милион људи, жена и деце умрло или погубљено, од који су 90% били Јевреји. Међутим,  један католички свештеник је одлучио да се успротиви нацистистичком злу несебичном љубављу према Јеванђељу, поставши тако мученик који је живео пуном љубављу према Богу и човеку. То је Максимилијан Колбе, фрањевачки свештеник, један од аушвицких жртава.

После немачке инвазије на Пољску отац Колбе и његова сабраћа удомили су у свом манастиру 3000 пољских избеглица, међу којима 2000 Јевреја. Нацисти су затворили манастир у мају месецу 1941. и оца Колбеа и 4 сабрата послали су у Аушвиц, где су радили са другим робијашима. Када је један робијаш побегао из логора, нацисти су одабрали 10 других људи да их убију гладовањем. Један од њих је био Францичек Гајовничек, који је почео да тугује за својом женом и децом. Отац Колбе се сажалио, тихо иступио напред, скинуо капу и стао пред командира и рекао: „Ја сам католички свештеник. Нека ја будем на његовом месту. Ја сам стар, а он има жену и децу.“ Његовој молби је удовољено. Поднео је 15 дана мучења пре него што је подлегао инјекцији за успављивање у 47. години живота.

Извор: Ватикан Њуз (са енглеског Инфо служба СПЦ)