Обележен век првог српског играног филма "Карађорђе"

Стогодишњица премијере првог српског и балканског играног филма "Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа" обележена је синоћ у Музеју Југословенске кинотеке пројекцијом тог остварења које је дигитално рестаурисано и поново пребачено на филмску траку.

Поздрављајући многобројну публику, у којој су као гости били и представници филмских архива из региона, директор Југословенске кинотеке Радослав Зеленовић истакао је да је од оснивања те институције пре више од 60 година сан свих кинотечана био да се пронађе изгубљени први српски играни филм.

Желели смо да се овај темељ српске кинематографије врати у нашу културну баштину, рекао је он и подсетио колико су сви били срећни када је 2003. године, заједно са управником Архива кинотеке Александром Ердељановићем, у филмском архиву у Бечу идентификовао пронађену копију "Карађорђа".

У истом фонду пронађени су документараци с почетка 20. века које је радио први српски продуцент Светозар Боторић.

"Ова генерација кинотечана оставља генерацијама које долазе потпуно рестаурисане копије тих филмова, као и оних насталих између Првог и Другог светског рата", истакао је Зеленовић.

Специјални гост вечерас је био Боторићев унук Љубомир Михајловић који је за ову прилику допутовао из Француске, а Зеленовић му је уручио поклон - комплет рестаурисаних филмова.

Михајловић је рекао да је узбуђен и захвалан Кинотеци што је сачувала од заборава дело његовог деде који је био, како је рекао, прави српски домаћин, родољуб и визионар.

"Потекао је са села, из околине Ивањице, а дошавши у Београд није заборавио своје корене. Увидео је потенцијал кинематографије за обогаћивање народне баштине и зато је из сопствених средстава финансирао снимање 'Карађорђа', а не неке комедије", испричао је Михајловић.

Он је подсетио да су Светозара Боторића ухапсили окупатори у Првом светском рату и послали га у логор где је и преминуо.

Управник Архива Ердељановић упознао је публику са детаљима из историјата филма "Карађорђе", његовог нестанка, налажења и рестаурације. Филм је режирао у лето 1911. године славни глумац Чича Илија Станојевић, у продукцији Боторића.

Ангажовани су најбољи глумци Српског краљевског позоришта (из Београда) на челу са Милорадом Петровићем који је играо Вожда. Премијера је била у јесен исте године у Гранд биоскопу хотела "Париз" на Теразијама.

Вечерашња пројекција одржана је уз клавирску пратњу Милоша Станојевића.

Поводом јубилеја Кинотека је објавила књигу "Чича Илија Станојевић - најлепша прича старог Београда" коју је написао Велибор Берко Савић. Књига је представљена данас поподне у Музеју кинотеке, где је промовисан и стрип "Капетан Нитрат: Кратки (?) резови" аутора Борислава Станојевића и Александра Сотировског, такође у издању Кинотеке.

У свечаном делу програма представљене су пригодне поштанске марке, које је ЈП ПТТ "Србија" штампала поводом јубилеја.

Поштанска марка "Карађорђе" у продаји је од данас. Ликовно решење је рад сликара Бобана Савића, а тираж је 100.000 комада.

Извор: РТВ