Обележена годишњица страдања мађарског цивилног становништва у Чуругу

У Чуругу у потезу Бороњ, код спомен-крста, 28. октобра 2012. године, комeморацијом и полагањем венаца обележена је годишњица страдања мађарских цивилних жртава из 1944/45. године. Обележавању је присуствовало стотинак грађана, потомака и рођака жртава из више места Војводине, неколико новинарских екипа, представници покрајинске власти, као и делегација Меморијалног друштва Рација 1942. из Чуруга.

Меморијално друштво Рација 1942. је у претходном периоду успоставило изузетну сарадњу са госпођом Јулијом Телеки, организатором овог обележавања сећања на жртве. Сарадња почива на узајамном разумевању и поштовању свих невиних жртава на овом просторима. Поред основног циља деловања Друштва да очува сећање на жртве Рације из јануара 1942. године, истактнута је и борба за истину и правду за све невино постадале, независно од њихове националне, верске и политичке припадности, борба за међусобно разумевање, уважавање и поштовање. Само изношење истинитих података о дешавањима из 1942, 1944. и 1945. године може довести до мирног и складног саживота свих грађана у нашем друштву, посебно у нашој вишенационалној Војводини.

Госпођа Јулија Телеки и представници Мађара су у неколико наврата истакли захвалност на присуству овој комеморацији представника Меморијалног друштва Рација 1942. из Чуруга. Посебно дирљив утисак на нашу делегацију је оставило лично захваљивање на нашем присуству потомака и рођака жртава.

Говор Милана Радомира на комеморацији
мађарским цивилним жртвама из 1944/45. године

Поштовани потомци, рођаци и поштоваоци недужних жртава!

Делегација Меморијалног друштва ,,Рација 1942” из Чуруга и ове године се налази на овом месту са Вама, да покажемо да нам није свеједно. И неће нам бити свеједно док год се сваки чин страдања невиних не прогласи злочином.

Овде смо да искажемо своје поштовање и сећање на сваку недужну жртву, без обзира на њену националну, верску и политичку припадност. Наше узајамно разумевање са госпођом Јулијом Телеки је показало колико међусобног поштовања имамо за све страдалнике, да их не делимо на "наше" и "ваше", него да се само сви боримо за сећање на невине.

Када на овом месту где се сада налазимо и Топаловом магацину у Чуругу будемо имали и адекватна спомен-обележја, то сећање ће бити још достојанственије. Тек тада ћемо моћи да кажемо да смо урадили нешто значајно како не би били заборављени невино страдали, а непрестаним подсећањем на страшне догађаје покушавамо да у јавној свести развијемо отпор према идејама које би довеле до понављања сличних злочина. Морамо се сви залагати да се појединачни вандалски чинови, као што је скрнављење овог Часног крста жутом бојом прошле године или недавни неприкладни графити на српској цркви у Сентандреји, неће више никада и нигде поновити.

Нека је вечни спомен свим невиним жртвама!

У Чуругу, 28. октобра 2012. године

Извор: Епархија бачка