Обележено 15 година од убиства српских жетелаца

Петнаест година од убиства 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко у општини Липљан на Косову и Метохији обележено је јуче парастосом који је служен испред спомен плоче у центру села.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је након парастоса да ће Република Србија бити уз свој народ на Косову и Метохији и да ће инсистирати на томе да злочинци из Старог Грацког буду кажњени.

Ђурић је подсетио да је прошло 15 година од стравичног злочина, а да још увек нико није одговарао за убиства људи који су били родитељи, браћа, стубови породица и носиоци постојања српског народа у овом делу покрајине.

"Петнаест година још увек ћути међународна правда и нема назнаке да ће они који су одговорни за овај стравичан злочин бити изведени пред лице правде", рекао је Ђурић нагласивши да је жеља Србије да се живи у миру.

"Желимо да живимо овде и да будемо сви као једно на КиМ и цела Србија заједно са КиМ и наша борба биће у наредном периоду за то да они који су пре 15 година починили овај стравичан злочин у свом коначном циљу, а то је да нас не буде, никада не успеју”, казао је Ђурић.

Он је изразио жељу да се живи у миру са комшијама Албанцима и да Срби не желе да више икада било чије породице морају да носе стравичан терет који је понела цела заједница у Старом Грацком као последица стравичног злочина који никада више не сме да се понови.

“Република Србија биће уз свој народ на КиМ и док постоји Република Србија инсистираћемо на томе да злочинци из Старог Грацког буду кажњени, због тога што ратни злочин никада не застарева, а рука правде стиже злочинце на овом или оном свету”, истакао је Ђурић.

Славица Поповић која је пре тачно 15 година у жетви изгубила оца, стрица и комшије каже да за сада нема ни трага од починилаца, да Срби бивају хапшени можда и недужни, а да овакво злодело, где је свих 14 жетелаца масакрирано, остаје неоткривено.

Поповић објашњава да је локално гробље било минирано неколико пута до сада и да на гробље скоро да не излазе јер, како каже, не постоји слобода кретања, да се плаше и једино што на гробље иду организовано за Задушнице у страху да ће нагазити на неку мину.

Верица, мајка страдалог малолетног Новице Јанићијевића, изјавила је да се свуда у свету проналазе убице, а да овде на Косову никако не могу да се пронађу убице њеног сина, супруга, девера и њених комшија.

“Никоме зло нису нанели, никоме ништа нису урадили. Мој син је имао 17 година када су га убили, коме је он зло могао да нанесе, кући је седео. Ово нигде нема само на Косову да се не открију убице. Лакше би ми било да може да им се суди”, казала је она.

Верица је истакла да је то велика туга, да дању, ноћу не може да спава и да би волела да се починиоци открију, јер је то жеља сваке мајке.

Данашњем парастосу у Старом Грацком присуствовали су министри у Влади Косова Слободан Петровић и Далибор Јевтић, српски посланици у Скупштини Косова, градоначелници појединих српских општина са Косова, посланик са Косова у Скупштини Србије Владета Костић и остали.

Министар за повратак у Влади Косова Далибор Јевтић упутио је захтев свима који су одговорни за правду на овим просторима да коначно кажу ко су убице 14 жетелаца у Старом Грацку.

“Док не добијемо одговор на то питање ми ћемо на путу међусобне изградње поверења стајати у месту. Зато је важно за косовско друштво, како би кренуло напред, да добијемо одговор на питање ко је и зашто убио 14 жетелаца и ко је починио све друге злочине над Србима који и дан данас нису откривени, рекао је Јевтић.

Четрнаесторица Срба из Старог Грацка убијени су на њиви приликом жетве 23. јула 1999. године и ово је један од највећих злочина који су почињени над Србима на Косову и Метохији након доласка Кфора у покрајину. Најмлађи од њих имао је седамнаест година.

УНМИК полиција је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана због сумње да је учествовао у том убиству. Битићи је, после два месеца, услед недостатка доказа пуšтен из притвора.

Екстремисти су у више наврата скрнавили и минирали гробље у Старом Грацку на коме су сахрањени и страдали српски жетеоци.

Извор: агенције