Обезбедити несметан обилазак гробова

Породице српских жртава на Косову и Метохији затражиле су данас од државних органа да им благовремено, за Задушнице - 21. фебруара, обезбеде несметан обилазак гробова њихових најмилијих.

Удружење породица киднапованих и убијених Срба на Косову и Метохији најавило је да ће многе породице изгнане са огњишта и расељене по енклавама у покрајини и другим деловима Србије, посетити православна гробља на подручјима под албанском контролом.

У саопштењу Удружења се подсећа да су протекле деценије у таквим приликама Срби били изложени провокацијама и нападима, да су споменици жртвама порушени, а гробља преорана и зарасла у коров, а на некима их вреба опасност, пошто су минирана.

Имајући све то у виду, Удружење је затражило од надлежних власти да "уложе напор" и заштите Србе приликом обиласка гробова на Задушнице. Захтев је упућен Министарству спољних послова, Министарству за Косово и Метохију, Координационом центру за Косово и Метохију, Комисији за нестала лица, Комесаријату за избеглице, Међународном комитету Црвеног крста и Црвеном крсту Србије.

Извор: Танјуг