Обиљежена 15-годишњица Међурелигијског вијећа у БиХ

Обиљежена 15-годишњица Међурелигијског вијећа у БиХ
Обиљежена 15-годишњица Међурелигијског вијећа у БиХ
Обиљежена 15-годишњица Међурелигијског вијећа у БиХ
Обиљежена 15-годишњица Међурелигијског вијећа у БиХ

Владика зворничко-тузлански Господин Василије учествовао је, 14. новембра 2012. године, у обиљежавању петнаестогодишњице Међурелигијског вијећа у Босни и Херцеговини и промоцији монографије „Религије у Босни и Херцеговини“.

Том приликом Владика Василије је, на позив Међурелигијског вијећа (Винка кардинала Пуљића, надбискупа врхбосанског и предсједника МРВ-а), укратко говорио о будућности МРВ-а. Прије Преосвећеног Владике присутни гости су имали прилике да чују добродошлицу Винка кардинала Пуљића, надбискупа врхбосанског и предсједника МРВ-а БиХ, хор Меџлиса ИЗ Сарајево, хор Музичке академије из Источног Сарајева - Одсјек за музику и појање, господина Јакоба Финција (Настанак вијећа од оснивања 1997. године до осамостаљења 2004. године) и муфтију сарајевског Хусејина Смајића (Рад вијећа од 2004. године до данас).

„Ваше Еминенције, Ваше Екселенције, поштовани представници Државе, даме и господо! Иако је Међурелигијско вијеће у Босни и Херцеговини настало као један од примјера помирења после рата, оно је прерасло у један од активних носилаца развоја грађанског друштва кроз међурелигијски дијалог. Цркве и вјерске заједнице су неотуђиви дио грађанског друштва! Међурелигијско вијеће у БиХ је конкректно показало шта значи бити активни учесник у грађанском друштву, како истом доприносити на добро државе и свих грађана. Свим пројектима које је уважени муфтија већ набројао, а које смо до сада остварили, показали смо свијету како се ради и колико се може остварити када су идеја и намјера чисти. А наша идеја и намјера су апсолутно добро које никада не губимо из вида.

Надамо се да ћемо у цијелој БиХ основати одборе за међурелигијску сарадњу, да ћемо са државом сарађивати по питањима слободе вјероисповијести, да ћемо развијати мрежу жена вјерница у цијелој БиХ, али и да ћемо његовати сарадњу вјероучитеља свих конфесија и религија. Надамо се да ће млади теолози повезивати своје факултете, а млади из МРВ БиХ преносити новим нараштајима ову добру идеју о сарадњи, и да ће, захваљујући Мониторингу напада на вјерске објекте, напади постати непознаница у нашем друштву.

Желим да у име СПЦ захвалим на пруженој помоћи од стране МРВ при покушајима повратка зграде Богословије у Сарајеву СПЦ“, истакао је Владика Василије и додао: “Наша будућност зависи од нас и од наше воље, ентузијазма. Ми имамо и воље и ентузијазма, поготово данас када се окренемо и видимо шта је Вијеће до сада урадило. После свега реченог, нема другог избора до овога, а који гласи: Ми морамо, желимо и хоћемо да сарађујемо како бисмо помогли нашем друштву, исто изграђивали и били примјер како у региону, тако и шире. Морам за крај рећи, како за садашњост тако и за будућност, да међурелигијски дијалог нема алтернативу! У том духу настављамо даље и нека нам у тој дјелатности добри Бог буде на помоћи! Хвала Вам на пажњи!“

Извор: Епархија зворничко-тузалнска