Обиљежена крсна слава цркве бесмртних хероја

Обиљежена крсна слава цркве бесмртних хероја
Обиљежена крсна слава цркве бесмртних хероја
Обиљежена крсна слава цркве бесмртних хероја
Обиљежена крсна слава цркве бесмртних хероја

Војна црква у Бијељини обиљежила је вечерас Видовдан као своју крсну славу и славу Војске Републике Српске на свечаности у Касарни "Војвода Степа Степановић" којој су присуствовали и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом је у бесједи након ломљења славског колача честитао велики празник - Светог кнеза Лазара и истакао да ова слава увијек подсјећа на све жртве и страдања војника за род српски и Републику Српску.

Под сводовима храма владика Хризостом је освештао српске заставе као симбол побједе добра над злом и пожелио да српски народ увијек живи у срећи, миру, слози и љубави.

Православни војни свештеник, протонамјесник Васо Поповић, поклонио је министру Лукачу, као куму славе, икону Светог архангела Михаила, којег МУП обиљежава као своју крсну славу и пожелио да икона и освештана застава Специјалне антитерористичке јединице /САЈ/ ускоро буде унесена у нову базу која треба да буде изграђена у Бањалуци.

Лукач је на свечаности рекао да је застава увијек била светиња, не само за Специјалну јединицу Републике Српске, већ за све јединице војске и полиције коју су часно носили у протеклом рату и борили се за српски народ и своју земљу.

"Надамо се да то неће никада више бити потребно, али ако буде потребно заједно ћемо бранити све наше светиње, цркве, нашу земљу и народ, јер је то једни начин да опстанемо на овим просторима", рекао је Лукач.

Он је ризници Цркве бесмртних хероја поклонио златну полицијску значку и амблем САЈ.

Министар Ђокић изјавио је на свечаности поводом крсне славе Војске Републике Српске Видовдана да је то тренутак за сјећање на све дивне, велике јунаке који су дали животе у стварању Војске Републике Српске и у стварању и одбрани Републике Српске.

"Њима у част смо помогли и подигли и овај храм као мјесто у коме ће српски војници који припадају Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку у оквиру Оружаних снага БиХ моћи да се окупљају и подсјећају на јунаке и саборце из прошлости и истовремено да јачају вјеру у себи, да буду непоколебљи и увијек свјесни која је вриједност слободе и која је жртва потребна да се даје да би се слобода чувала", рекао је Ђокић.

Министру Ђокићу је на свечаности уручена икона "Завјет" као поклон-признање које Црква бесмртних хероја додјељује на Видовдан појединцима и институцијама који су дали велики допринос у обнови храма.

У Спомен-храму Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у Касарни у Бијељини своју крсну славу обиљежили су и припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, као и Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца из Балканских ратова и Првог свјетског рата.

Након свечаности у Војном храму, у Центру за културу у Бијељини одржан је Видовдански концерт на којем су наступили Умјетнички ансамбл Министарства одбране Србије "Станислав Бинички" и Српско пјевачко друштво "Србадија" из Бијељине.

Игор Митровић, диригент симфонијског оркестра "Станислав Бинички", који дјелује 117 година, рекао је да њихов репертоар слави традицију српске војске.

"Наше оружје су инструменти и ми свима желимо добро, ми не желимо да ратујемо, ми желимо мир и љубав и то радимо на добар и специфичан начин", рекао је Митровић.

Војна црква у Бијељини прва је војна црква у Републици Српској и први православни војни спомен-храм саграђен након Другог свјетског рата на простору бивше Југославије.

Спомен-храм Светог мученика кнеза Лазара и свих светих мученика српских у касарни "Војвода Степа Степановић" у Бијељини саграђен је у току одбрамбено-отаџбинског рата 1992-1995. године према наређењу Главног штаба Војске Републике Српске и посвећен је Видовдану, крсној слави српске војске.

Извор: Епархија зворничко-тузланска; СРНА

Обиљежена крсна слава цркве бесмртних хероја
Обиљежена крсна слава цркве бесмртних хероја
Обиљежена крсна слава цркве бесмртних хероја
Обиљежена крсна слава цркве бесмртних хероја