Објављена англиканско-католичка богословска изјава

Нови документ говори о заједничким теолошким начелима обеју Цркава, организационим разликама и начинима учења једни од других.

Међународна англиканско-католичка комисија објавила је изјаву о Цркви као о локалној и универзалној заједници. Текст "Ходити заједно на путу: Црква на локалом, покрајинском, свеопштем нивоу“ већ је био усвојен на састанку комисије у Ерфурту у мају 2017. године, како је објавио амерички "National Catholic Reporter" у уторак. Документ говори о заједничким теолошким начелима обеју Цркава, о различитим организационим начинима доношења одлука и о томе  како учити једни од других. Документ од скоро 70 страница прва је изјава Комисије која ради на њему од 2005. године. Следеће питање је како две Цркве могу доћи до заједничке процене питања везаних за етичке проблеме.

Садашњи документ служиће као основица за даље разговоре, а не као обавезујући став ових Цркава. Између осталог, проблем је  како Католичка Црква, по узору на англикане, може омогућити представницима Цркве на локалном нивоу  да независно од Рима доносе одлуке значајне за Цркву.

На пример, у Англиканској Цркви, на локалном нивоу се може одлучити да ли се причешће може раздавати и припадницима других  вероисповести, док, у случају католика, такве одлуке доноси иискључиво  Рим, и тичу се свеукупне ове Цркве. А ово је сауштинско питање.

Још један  од поменутих проблема јесте и рукополагање жена код англикана, за које је папа Јован Павле II  казао да је апсолутно немогуће 1994. године.

Комисија за дијалог започела је рад после историјског састанка 1966. г. папе Павла VI  и англиканског архиепископа кентеберијског Михаила Рамзија.

Иззвор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)