Објављена едиција “Ризница српске духовности”

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, у име Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла, примио је делегацију Удружења грађана „Ризница српске духовности" из Шапца поводом објављивања Едиције „Ризница српске духовности". Едиција је изашла са благословом Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла у шест томова и представља својеврсно путовање кроз српску националну, духовну и културну историју од 8. до 21. века на просторима који сведоче о постојању и хришћанском наслеђу Срба без обзира на садашње границе.

У срдачној добродошлици Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије истакао је да се радује доласку добрих и добронамерних људи у Двор Српске Патријаршије. У име УГ „Ризница српске духовности", а у присуству Љиљане Јовановић, председника УО удружења, обратио се г. Предраг Јовановић, директор удружења, захваливши се Митрополиту на пријему и подршци СПЦ да се оваква едиција објави у нади да ће поколења од ње имати користи и бити им један од темеља сазнања о величини и значају српске историје и народа.

Главни уредник и аутор едиције, г. Миле Пајић, додао је да је едиција конципирана као приказ историје у пет томова кроз кретање у историјској скали, док је шеста књига посебно посвећена Светој Царској лаври манастиру Хиландар. Г. Миле Пајић, који је радио 10 година на формирању едиције, захвалио се и Епископу шабачком Г. Лаврентију на безрезервној подршци и учешћу у изради издања, као и свим осталим сарадницима којих је много.

Истакнувши недостатак савремених историчара који почетак српске историје везују за Светог Саву, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је додао да историја Цркве на овим просторима потиче још од апостолских времена, чему у прилог иде и обнова Петро-павловског манастира из 5-6. века у Захумско-херцеговачкој епархији. По речима Митрополита, овај је период основа, а дело Светога Саве органски наставак хришћанског наслеђа српског народа, подстакнувши ауторе едиције да наставе са радом и прошире истраживачи рад и на овај период све до апостолских времена.

Поред специјалног издања намењеног Његовој Светости Патријарху Г. Павлу, представници УГ „Ризница српске духовности" уручили су примерке едиције Библиотеци Српске Патријаршије, Музеју СПЦ и Издавачком фонду Архиепископије београдско-карловачке.

Директор Издавачког фонда Архиепископије београдско-карловачке и Штампарије Српске Патријаршије, г. Зоран Вучић, није крио задовољство што је овакво капитално дело штампано баш у Патријаршији и да ће оно служити као добра референца за даље активности.

Југослав Кипријановић