Обнавља се црква Светог Николаја у Драговој Луци

Обнавља се црква Светог Николаја у Драговој Луци
Обнавља се црква Светог Николаја у Драговој Луци
Обнавља се црква Светог Николаја у Драговој Луци
Обнавља се црква Светог Николаја у Драговој Луци

Недавно су мјештани никшићког насеља Драгова Лука покренули обнову цркве Светог Николе, која је, иако у ширем центру града, дуги низ година запуштена и у веома лошем стању.

Попут многих наших светиња и црква Светог Николе је током свог постојања пролазила кроз веома тешке периоде и страдања. Грађена је од 1898. до 1902.године када је освештао Митрополит Митрофан Бан. Током Првог и Другог свјетског рата ова богомоља била је претворена у утврђење и осматрачницу, када су је окупирали Аустро-угари, па Италијани. Њено пропадање наставило се и у послератном периоду, а зуб времена и људски немар остављали су трага на овом освештаном храмовном здању.

“Крајем деведесетих година прошлог вијека Драговолучани су, заједно са њиховим тадашњим парохом, свештеником Алексом Павловићем, покренули обнову храма. Успјели су тада да замијене кровни покривач, који је прокишњавао и измалтеришу унутрашњост цркве. Службе Божије почеле су да се редовније служе, од прије неких седам година, са доласком свештеника Бориса Брајовића, а нешто касније и оца Данила Зиројевића. Црква је, међутим, и даље била у веома лошем стању“, напомиње отац Никола Зечевић, који је однедавно постављен за пароха Драгове Луке и Оштроваца.

“Надам се да ће наша обнова на овом оронулом и запуштеном храмовном здању најзад уродити лијепим и трајнијим плодовима“, истиче свештеник Зечевић.

Он наводи да ће се радови на цркви Светог Николе одвијати у неколико фаза. Према његовим ријечима приоритет је спољашња заштита храма од влаге, за шта је неопходно урадити фуговање и замјену веома дотрајалих прозора. На овом послу ангажован је Перо Брборић са својим радницима. Осим овога, потребно је урадити и презиђивање звоника, на којем је малтер између камења пропао, па постоји опасност од обрушавања. Тек касније позабавиће се унутрашњошћу цркве, за коју ће, такође, бити потребна комплетна обнова. Неопходна ће бити набавка новог иконостаса, инвентара и мобилијара за богослужење, јер су постојеће богослужбене књиге пропале и једино могу да се, као свједочанство времена, похране у ризницу.

“Средства за радове који су у току, храму је приложила породица покојног Александра Костића, чија жеља је била да новчано помогне драговолучку цркву, а што је и испоштовала његова породица, која, иначе, живи у Швајцарској, а својим поријеклом везани су за Драгову Луку и сам храм. Један дио средстава сакупљен је прилозима мјештана, који су, у већем броју, заинтересовани за обнову светиње. У априлу ове године у цркву смо најзад увели и струју, захваљујући дародавцу Маринку Радуловићу, који је власник фирме “Рамел“, наглашава свештеник Никола Зечевић, додајући да за све планиране радове на обнови храма неће имати довољно средстава. Зато он у име својих парохијана позива све људе добре воље да, у складу са својим могућностима, помогну како би се обнова ове светиње, на радост вјерника и свих житеља Драгове Луке, успјешно привела крају.

У ту сврху отворен је жиро рачун код Атлас банке, а сви заинтересовани своје прилоге могу уплатити на рачун под називом “Епархија будимљанско-никшићка, православна парохија драговолучка“ са бројем 505-000000011469157 или се јавити лично свештенику Николи Зечевићу на телефон 067/ 210 654.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка