Обнова цркве Свете Петке у Бољевцима

Обнова цркве Свете Петке у Бољевцима
Обнова цркве Свете Петке у Бољевцима
Обнова цркве Свете Петке у Бољевцима
Обнова цркве Свете Петке у Бољевцима

Лета Господњег 2019. црква Свете Петке у Бољевцима пуни 219 година. Четврта је година како траје обнова храма. У току су унутрашњи радови и током године се очекује комплетно унутрашње уређење цркве док ће радови на обнови иконостаса трајати наредне две године. О радовима на обнови, које је благословио Епископ сремски г. Василије, стара се старешина цркве протојереј-ставрофор Драган Гвозденовић.

У време унутрашње обнове цркве, богослужења се обављају у импровизованој капели у монтажној сали која је у саставу порте и која ће након изведених радова бити место за све грађане Бољеваца с обзиром да ово село не поседује ни дом културе нити другу врсту објекта у којој би се окупљао народ.

Памтимо почетак радова, 2015. године када је извршена је замена оштећених и трулих носивих дрвених конструкција, поновно покривање црепом. Иницијативу је је средствима дала Управе за сарадња Црквама и верским заједницама, захваљујући директору Управе др Милети Радојевићу и тадашњем помоћнику др Томиславу Бранковићу.

У истој години је извршена је санација влаге, обијање зидова и припрема за под који ће се поставити.

Током 2016. извођени су радови на спољашњој фасади, од августа до септембра. Урађена је капела за паљење свећа у чијем саставу је и продавница за потребе верника. Свештенички дом је у потпуности обновљен.

Радове на обнови храма, спољашњој и унјтрашњој, изводи мајстор Борко Петковић из надалеко познате Црне Траве са својом екипом; познат је као извођач радова на бројним црквеним објектима широм Епархије сремске.

Прва фаза обнове храма завршена је октобра 2018. године када су осликане иконе на спољашњости храма.

Радови се финансирају из средстава које Црква у Бољевцима обезбеђује по основу земље која јој је враћена реституцијом и уз свесрдну подршку Општине Сурчин.

Извор: Епархија сремска