Обнова гроба Светог Саве у Милешеви

У понедељак, 12. маја 2014. године, у Парохијском дому Храма Светог Саве у Београду са почетком у 19 часова, проф. Рајко Блажић одржаће предавање са видео презентацијом на тему "Гроб Светог Саве у Милешеви и његова обнова".

Предавач је, иначе, ванредни професор Вајања на Високој школи - Академији за уметности и консервацију Српске Православне Цркве у Београду, и - уједно - аутор и један од обновитеља гробног места Светог Саве (2001-2003) . У току предавања проф. Блажић ће упознати јавност са основним чињеницама: како је обновљен ћивот првог архијереја и учитеља српског  - Светог Саве, пре 13, а после 409 година од спаљивања моштију светога на Врачару, на који начин и под којим околностима (две зиме под ведрим небом...) је изведено ово богоугодно дело од националног значаја и како су Свети Сава и Свети Василије Острошки, на чији празник ово обелодањујемо, у томе помогли.

Предавање ће бити поткрепљено са стотинак фотографија рада на обнови. На крају предавања аутор проф. Рајко Д. Блажић приказаће и неколико минута немонтираног видео материјала. Наиме, током читаве обнове ћивота његов рад је сниман видео камером (од изласка камена из каменолома до освећења). Овом приликом биће упућен апел институцијама да се видео материјал снимљен током рада на обнови ћивота коначно монтира у кратки документарни филм и тако остане као документ српском народу како је и када ова светиња обновљена.

Аутор ћивота Светог Саве проф.Рајко Блажић сматра да је 13 година ћутања о овом величанственом националном подухвату  довољно да би проговорио на други начин, кроз документарни филм, и како би милиони људи широм света могли да се диве начину ове обнове којом би српски народ могао да се дичи пред читавим светом.

Извор: akademijaspc.edu.rs