Oбнова Хиландара тече по плану

Све планиране активности на обнови и реконструкциjи манастира Хиландар предвиђене у 2015. години спроведене су по плану, рекао jе данас министар културе Иван Tасовац на седници Kомисиjе за Хиландар. Kако jе саопштило Mинистарство културе и информисања, поред извештаjа Задужбине Хиландар за 2015. годину на седници jе усвоjен и предлог Плана рада за ову годину коjи омогућава даљи ток обнове jедног од наjзначаjних и наjпознатиjих српских манастира.

Tасовац jе нагласио да Хиландар представља важан део не само религиjског, већ и културног идентитета Србиjе, додавши да заштита културног наслеђа, као и његова адекватна презентациjа, спадаjу међу приоритете Mинистарства и Владе Србиjе. Чланови Kомисиjе су констатовали да су у 2015. години успешно реализовани Инвестициони програми обнове Улазне зоне и Белог конака, коjи jе наjвише страдао у пожару 2004. године. 

Oбjекти Улазне зоне стављени су у функциjу већ за манастирску славу, у децембру 2015, док ће главна активност и у 2016. години бити реконструкциjа Белог конака, коjи jе 2015. године закровљен. Усвоjени су и Извештаj о санациjи зида палате у Хрусиjи и Извештаj о конзерваторско-рестаураторским радовима на зидном сликарству у цркви Успења Христовог (Св. Василиjе на мору), наводи се у саопштењу.

"Желим да изразим искрено задовољство током и закључцима овог састанка. Након претходне седнице одржане у Хиландару, били су донети закључци о методологиjи рада, коjи су, у међувремену, спроведени у дело", рекао jе члан Kомисиjе проф. др Владета Jанковић. Oн jе нагласио да jе Задужбина манастира Хиландар саставила ретко потпун извештаj о извршеним обавезама, додавши да jе план рада за 2016. реалан и остварив. "Веома jе важно што средства коjима држава помаже обнову Хиландара нису умањена, а Kомисиjа jе сигурна да ће оно што jе опредељено бити искоришћено на наjбољи начин", казао jе Jанковић.

У 2016. години биће реконструисан и кров манастирске звонаре из средстава Mинистарства културе и уз подршку Друштва приjатеља Свете Горе из Eнглеске. Поред министра Ивана Tасовца као председника, седници jе присуствовало jош 12 чланова Kомисиjе. Главни циљ радова у Хиландару jе реконструкциjа и обнова градитељског наслеђа страдалог у великом пожару 2004. године, саопштило jе Mинистарство културе и информисања.

Извор: Танјуг