Обнова и освећење другог дела Великог конака у Хиландару

На празник светог Јоаникија, првог патријарха српског, у недељу 16. септембра 2012. године, освећен је други обновљени део Великог конака, изграђеног од 1816. до 1821. у манастиру Хиландару.

Две године раније, завршен је први средишњи сегмент овог највећег манастирског здања који се налази на северној страни хиландарског утврђења.

Други сегмент Великог конака заузима северозападни део грађевине. Његова бруто површина је 1985,62м2 а нето површина износи 1261,44м2. У овом делу конака су смештени следећи садржаји: у подруму је предвиђена поставка манастирске етно збирке; у приземљу је амбуланта (хируршка, интернистичка, офтамолошка), учионица, свечани салон и канцеларија за потребе управе манастира; на првом спрату се налазе књиговезачка и радионица за рукодељу, просторије епитропије (манастирске управе), канцеларија економа и радионица за графику; на другом спрату се налази 7 келија, иконописачка радионица, чајна кухиња, простор за заједнички боравак (фандарик) и већи блок санитарних просторија.

После обнове Синодика (Конака из 1814) која је завршена 2007. године, радови на Великом конаку представљају главну активност на обнови изгорелог дела манастира. Када је реч о великој обнови Хиландара од последица пожара из 2004. године, увек треба напоменути да се уз главне радове на ватром оштећеном делу, паралелно одвијају и многи други пројекти на заштити, рестаурацији, унапређењу инфраструктуре и целокупног манастирског имања. То има за последицу да се, уопштено посматрано, радови одвијају нешто спорије услед ограничења у виду расположивих средстава, броја радника и објективних услова извођења радова на самој Светој Гори.

Површина целог Великог конака је 4378,59 м2 бруто или 2776,16 м2 нето. Са обновљених 1540,07м2 бруто или 1022,67м2 нето првог сегмента, и управо довршеним другим делом, до сада је завршена обнова више од 80% површине конака. Трећи сегмент који би требало да буде завршен 2013. представља најмањи и по употребној вредности незнатан део грађевине (852,9м2 бруто или 492,03м2 нето).

Важност обнове Великог конака огледа се и у томе што он заузима готово половину изгорелог крила хиландарског утврђења. Осим саме површине, још је важније да његовом обновом Хиландар поново добија скоро сав неопходан простор за нормалан живот, смештај братства и потребних манастирских служби.

У периоду који следи, тежиште обнове се премешта према улазној манастирској зони, где су радови увелико у току.

Извор:  hilandar.org

Обнова и освећење другог дела Великог конака у Хиландару
Обнова и освећење другог дела Великог конака у Хиландару
Обнова и освећење другог дела Великог конака у Хиландару
Обнова и освећење другог дела Великог конака у Хиландару