Обнова спомен капеле у Вардишту

Обнова спомен капеле у Вардишту
Обнова спомен капеле у Вардишту
Обнова спомен капеле у Вардишту
Обнова спомен капеле у Вардишту

Вијек након погибије 440 српских војника у Првом свјетском рату на подручју Вардишта, почиње обнова спомен капеле и костурнице у овом пограничном селу.

Након што су, у петак 20. фебруара, обишли спомен капелу у Вардишту,  подигнуту 1932. године, чланови Одбора за обнову и санацију овог спомен обиљежја договорили су приоритетне и дугорочне активности. Архимандрит Јован Гардовић, предсједник Одбора, на сједници одржаној у конаку манастира Вазнесења Господњег у Вардишту, нагласио је да ће се током ове године урадити најхитнији послови чишћења и санације капеле, а да ће главни радови, укључујући и грађевинске, потрајати до наредне године.

„Не тако давно овдје су служене Литургије. Док није било цркве у Вардишту, православни вјерници могли су се причестити или овдје или у Добруну. Желимо да се поново чује звоно са ове капеле, обављају богослужења и људи причешћују,“ поручио је архимандрит Гардовић, рекавши да Одбор има читав спектар идеја како би се све ово довело у пристојно стање и приближило људима.

Он је најавио је да ће Грађевинска секција Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна наредних дана сачинити пројекат и план радова.

„Након тога ће почети и прве активности у које ће се укључити чланови свих Соколових секција, а надамо се и бројних удружења, наших спортиста, јавних и културних радника,“ рекао је отац Јован, те додао да ће ускоро бити упућен позив ресорним министарствима влада Србије и Републике Српске, Општини Вишеград, Митрополији дабробосанској, борачкој и другим патриотским организацијама, предузећима, установама, медијима и појединцима, да се укључе у акцију обнове и санације спомен капеле у Вардишту.

„Очекујемо широку подршку овој нашој иницијативи, како бисмо, у години кад се навршава цијели вијек од погибије 440 српских јунака, обновили спомен обиљежје и тако се им се одужили, јер ако се ми не сјећамо наших упокојених, ни Бог се неће нас сјетити,“ поручио је архимандрит Гардовић.

Архимандрит Јован је подсјетио да је спомен капелу на Видовдан 1932. године освештао тадашњи Митрополит дабробосански Петар Зимоњић уз саслужење великог броја свештенства и монаштва дабробосанске и жичке епархије.

У надахнутој бесједи Митрополит Петар је тада позвао присутне да не забораве вјечну гробницу српских јунака из Првог свјетског рата, захваливши се свима који су помогли изградњу спомен капеле са костурницом.

Освећењу је присуствовало око 5.000 вјерника, који су у Вардиште дошли ванредним возовима из Србије и Босне и Херцеговине, а ктитори капеле били су Јосиф и Стана Матковић из Београда, желећи да овјековјече трајну успомену на свог сина јединца, Богољуба, једног од 440 погинулих српских војника на ширем међуграничном подручју око Вардишта.

Већи број српских војника изгинуо је у биткама око Вардишта, а један дио је преминуо од тифуса.  Ратне 1915. године били су сахрањени у оближњем гробљу, одакле су њихове кости 1932. године похрањене у ову капелу.

Хроничари су забиљежили да су посебну слику освећењу дали чланови Соколских друштава из Вишеграда и Ужица, те припадници Краљеве гарде, а да је након освећења положено 440 вијенаца од свјежег цвијећа, по један за сваког погинулог српског војника.

Члан Мјесне заједнице Вардиште Драго Јевтић је подсјетио да је спомен капела до сада два пута санирана и да је оба пута учествовао у тим радовима, али је, како каже, зуб времена и небрига надлежних учинио своје, не кријући разочарење због велике запуштености капеле.

„Биле су овдје у доњем дијелу кости похрањене у сталажама, али је то пропадало. Долазили су људи и самоиницијативно тражили остатке својих погинулих и носили кости, да их сахране у завичају, без неке провјере. То је 1983. године  бетонирано и сачувано од даљег пропадања,“ истиче Јевтић.

Он додаје да ће се у акцију обнове и санације, свакако, укључити и становници Вардишта и изразио очекивање да им се прикључе и најближе комшије из Мокре Горе у Србији, неколико километара удаљене од Вардишта.

Милан Комад, предсједник Соколове грађевинске секције је најавио скори почетак радова на обнови и санацији спомен капеле, која је што се тиче статике чврста, али је, како каже, завршна обрада доста оштећена и објекат се мора потпуно санирати изнутра и вани.

„Добро ће нам доћи помоћ сваке врсте, почев од новца, преко грађевинског материјала, радних машина, па до личног рада, посебно искусних мајстора, прецизирао је Комад, додавши да ће се упоредо са радовима на капели, у чијем сутерену је и костурница, велика пажња поклонити уређењу простора око ње, чишћењу пута за пјешаке од граничног прелаза Вардиште, као и санацији постојећег пута, што ће све бити саставни дио будућег Спомен парка Вардиште.

Предсједник Српског соколског друштва „Соко“ из Добруна, Славко Хелета истиче да је Одбор за обнову и санацију спомен капеле у Вардишту планирао и штампање посебне брошуре, као и проспекта, који би били доступни и туристима, имајући на уму близину магистралног пута, граничног прелаза, као и станице обновљене ускотрачне туристичке пруге Мокра Гора - Вишеград.

Хелета је подсјетио да су Одбор за обнову и санацију овог спомен обиљежја формирали заједно са Управом парохије вардишке.

„Планирамо да ово подручје прерасте у Спомен парк, у склопу кога би се уредио мањи музеј у коме би биле изложене медаље, одликовања и неки од сачуваних личних предмета погинулих српских јунака,“ рекао је Хелета, додавши да очекује широку подршку како би се часно одужили родољубима који су дали своје животе за српску слободу.

Извор: Митрополија дабробосанска