Обнова спомен капеле у Вардишту

Обнова спомен капеле у Вардишту
Обнова спомен капеле у Вардишту
Обнова спомен капеле у Вардишту
Обнова спомен капеле у Вардишту

Одбор за обнову и ревитализацију спомен капеле у Вардишту, подигнуте у знак сјећања на 440 српских војника погинулих и умрлих од тифуса у Првом свјетском рату, на простору од Вардишта до Шаргана, организовао је у суботу, 25. априла, акцију на уређењу простора око капеле.

По ријечима предсједника Одбора, архимандрита Јована Гардовића, игумана манастира Светог Николаја из Добрунске Ријеке и духовника Српског соколског друштва „Соко“, очишћено је шипражје, посјечено дрвеће и припремљена подлога за мост преко оближњег потока.

„Нисмо звали превише људи, јер рачунамо на додатне акције. Овај пут поред десетак чланова Соколове грађевинске секције и мјештана Вардишта, у акцији су учествовали и чланови рукометног клуба Вишеград, а власник кампа 'Чаролија' на саставцима два Рзава, Чедо Јовановић, акцијашима је приредио ручак,“ појаснио је отац Јован.

Он је најавио да ће на сљедећој акцији, када се планира унутрашње уређење капеле, учествовати старији чланови Соколове спортске секције „Бамби-Соко“, као и радници неколико вишеградских фирми.

„Имамо обећање од једног броја предузетника да ће уредити приступни пут од граничног прелаза Вардиште до Спомен капеле, добили смо дозволу власника сусједног имања за довођење воде, а предузеће 'Деми' из Вишеграда ће даривати бетон за мостић преко потока и обнову степеница до капеле,“ казао је архимандрит Гардовић, додавши да очекује да се у акцију укључи и општина Вишеград, као и ресорна министарства Влада Србије и Републике Српске.

Он је изразио очекивање да ће иницијатива за обнову и ревитализацију Спомен капеле у Вардишту наићи на  широку подршку, како би се одужили према српским војницима, у години кад се навршава цијели вијек од њихове погибије и страдања.

„Јер ако се ми не сјећамо наших упокојених, ни Бог се неће нас сјетити,“ поручио је отац Јован, најавивши да ће се прве недеље по овогодишњем Видовдану у Спомен капели у Вардишту, након вишегодишње паузе, поново обавити помен парастос и служити Света литургија.

Спомен капелу у Вардишту, у присуству преко 5000 вјерника, највећим бројем из Србије, освештао је на Видовдан 1932. године Митрополит дабробосански Петар Зимоњић, уз саслужење великог броја свештенства и монаштва дабробосанске и жичке епархије.

Ктитори капеле су Јосиф и Стана Матковић из Београда, који су жељели да овим здањем овјековјече трајну успомену на своја два сина, војника Богољуба и поднаредника Велизара, који су заједно са 440 српских војника погинули на овом подручју 1915. године.

Извор: Митрополија дабробосанска