Обнова српских православних објеката на Косову и Метохији

КИМ Инфо-служба, 4. март 2008. године - Приликом данашње посете Косову и Метохији чланови Светог Архијерејског Синода СПЦ посетили су један број обновљених објаката СПЦ који се раде у организацији Комисије за обнову Савета Европе (у Ђаковици и Призрену).

Епископија Призрен спаљена епископија нова

У прилогу достављамо неколико архивских фотографија с почетка фебруара 2008. као и две старе фотографије које приказују уништену зграду Епархије и Богословије из марта 2004. године. У току пролећа предвиђен је потпуни завршетак радова на Епархијском двору у Призрену, Богословији Св. Кирила и Методија у Призрену, парохијском дому у Пећи као и комплексу парохијског дома и цркве Св. Петра и Павла у Истоку. У току је такође обнова конака у Ђаковици као и конака цркве у Вучитрну. У манастиру Девичу Комисија је обновила већ један конак, а завршава се и други, док је црква такође обновљена изнутра и у плану је израда новог иконостаса. Владика Теодосије је приликом данашње посете Косову и Метохији чланове Синода детаљно упознао са током процеса обнове који се врши по пројектима Завода за заштиту споменика културе Србије и уз надзор српских архитеката.

богословија стараПризрен

Владика Теодосије је именован од стране Св. Архијерејског Сабора СПЦ да у име Цркве учествује у процесу обнове објеката СПЦ који су уништени у мартовском погрому 2004 године. До краја године планирано је да се заврши највеђи део радова као и један део радова на уређењу унутрашњости објеката.

Призрен Призрен

Неколико објеката је у потпуности завршено и спремно је за употребу. Обнова иде у фазама и ради се у пуној координацији са експертима Савета Европе и Министарства културе Републике Србије.

исток Пећ

(Фото: Комисија за обнову српских православних објеката на Косову и Метохији и архива Инфо-службе СПЦ)