Обновимо храм Светог Јулијана у Шибениику

Храм Светог Јулијана саградили су православни Срби и Грци 1569. године у граду Шибенику, данас старо градско језгро града Шибеника. Ово је један од четири православна храма у овом граду. У Другом свјетском рату је бомбардован и том приликом је знатно страдао - остали су само спољашњи зидови. У таквом стању, као рањеник и страдалник, стоји све до данас. Наша генерација је Божијом милошћу удостојена благослова и части да започне са обновом ове дивне светиње Епархије далматинске и српског народа у граду Шибенику.

Иако је вријеме тешко  и оскудно како материјално тако и бројем наших вјерника (у последњем рату 1995. године већи дио православних Срба је протјеран са својих вјековних огњишта), са Божијом помоћи ћемо започети ово добро, Богу угодно и нама за спасење корисно дјело.

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа далматинског г. Фотија, ових дана ћемо почети са првим припремним радовима око обнове храма светог Јулијана. Стога молимо и апелујемо на све вјернике и људе спремне да чине добро, да се укључе и помогну у овом значајном и за наше спасење корисном дјелу. Ако су наши преци прије пет вјекова могли да у славу Божију и част светог Јулијана саграде овај свети храм, можемо и ми учинити толико да га обновимо и сачувамо будућим генерацијама као свједочанство нашег постојања на овим просторима и у граду Шибенику.

Сви који желе помоћи, свој прилог могу уплатити на жиро – рачун Црквене општине Шибеник:

HR2024840081103822256
Raiffeisen BANK

Извор: Епархија далматинска