Обновимо светињу у Паљи

 Обновимо светињу у Паљи
 Обновимо светињу у Паљи
 Обновимо светињу у Паљи
 Обновимо светињу у Паљи

На празник Светог мученика Нестора, 9. новембра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије посетио је, у пратњи г. Бобана Банковића чије грађевинско предузеће изводи радове на градњи монашког конака у манастиру Ваведења Пресвете Богородице у Паљи, ову древну светињу и извршио увид у радове на изградњи монашког конака.

У селу Паља, 50-ак километара од Сурдулице, налази се манастир Ваведења Пресвете Богородице, за који се не зна тачно када је подигнут и ко га је подигао. Сматра се, по предању, да потиче из IX века (тачније 818. године), а обновљен у XIII веку. Мештани кажу да су га подигли Немањићи. Лежи на 950 метара надморске висине, на левој обали реке Јерме (Паљевице). Храм је једнобродан, са олтаром, две бочне апсиде полукружног облика и припратом. Најстарији део цркве је покривен каменим плочама, а припрата и бочне апсиде ћерамидом. Фрескописан је, а на спољном зиду се налазила дрвена плоча исписана старословенским језиком. У олтару се налазе средњовековне фреске врло вредне, које су егзархисти у XIX веку премалтерисали и на новом малтеру насликали нове. Манастир је током историје био мушки, а монаха је у њему било до Првог светског рата. После Првог светског рата у њему нема више монаха и такво стање остаје до данас.

У његовој близини се налази и чудотворни извор Пресвете Богородице за чију воду постоји веровање да је лековита. Многи долазе да се умију или понесу воду, а нарочито помаже код болести очију. Народ се код ове светиње окупља неколико пута годишње и то: на Светог пророка Јеремију (14. маја), на Светог пророка Илију (2. августа), и на Успеније Пресвете Богородице (28. августа). По вољи Божјој, молитвама Пресвете Богородице и благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, 2006. године почела је обнова древног манастира Ваведења Пресвете Богородице у Паљи. Манастир је тада био у врло лошем стању, срушени су и уништени манастирски конаци. Сама црква је скоро сасвим била руинирана: зидови су пуни влаге, кров је прокишњавао, на прозорима није било стакала... Али, Богу хвала, као што ниједно зло не бива до века, тако је прошла и трагедија манастира Паље и ево, у наше време почела је његова обнова.

Најпре су урађени пројекти и то: пројекат рестаурације и конзервације храма, пројекат изградње конака и пројекат уређења целокупног манастирског комплекса. Све пројекте је урадио Завод за заштиту споменика културе из Ниша.    2006. године су најпре извршена археолошка ископавања у самом храму и са вањске стране. Ископавања су радили археолози Завода за заштиту споменика културе из Ниша. После тога су започети радови на самом храму. Што се храма тиче урађен је дренажни прстен око храма, затим је обновљена припрата, урађен полукружни бетонски кров на припрати и избетониран под цркве. Што се конака тиче, започет је нови манастирски конак и то на темељима старог, првобитног конака који је пао. Озидане су подрумске просторије и потребно је још да се уради плоча.

2012. године настављени су радови на обнови манастирске цркве. Захваљујући донацијама Фондације „Новак Ђоковић“ из Београд, господина Зорана Јовева из Паље (махала Шарчеви) и његових пријатеља из Београда, најпре је полукружни бетонски кров на припрати покривен ћерамидом, а затим је урађена целокупна столарија од пуног храстовог дрвета. И 2013. године настављени су радови на унутрашњости цркве, такође захваљујући несебичној помоћи г. Зорана Јовева. Г. Петар Милентијев из Београда, а родом из Клисуре донатор је новог иконостаса, а г. Драган Јордановић из Сурдулице подне керамике.

Ове, 2015. године настављени су радови на изградњи монашког конака, како би се стекли услови за боравак монаштва и успостављање Богослужбеног поретка, најважнијег духовног блага. Како су црква и целокупан комплекс у Паљи били у веома лошем стању, приликом извођења радова долази до нових непланираних послова и трошкова који превазилазе финансијске могућности наших добротвора.

ошто наша Црква и наш верујући народ у јужном делу Србије живе у тешким условима, ми нисмо у могућности да сами довршимо ово велико и Богуугодно дело, али се, на првом месту, уздамо у помоћ Божију и заступништво Пресвете Богородице и свакако у Вашу помоћ и помоћ благочестивог Православног народа, не само из Србије, већ широм света, како бисмо ово велико дело довршили. Верујемо и знамо да још увек има добрих људи и људи добре воље који желе да помогну, а нарочито људи овог шопског краја где је верски живот некада био врло јак. О томе нам сведоче многе светиње овог краја које су до данас опстале. Ту су црква Свете Тројице у Клисури, Архангела Гаврила у Колуници и Стрезимировцима и црква Светог Николе у Кострешевцима.

Свим приложницима који су помогли обнову манастира желимо сваки благослов Божји и молитвену заштиту Пресвете Богородице и изражавамо велику благодарност Цркве и Православног народа у Епархији врањској. Позивамо све људе добре воље, а посебно оне који потичу из ових крајева, који су одселили, као и њихове потомке, да се укључе у обнову ове велике светиње Пресвете Богородице. Имена свих приложника који помогну обнову манастира биће уписана у спискове који ће се читати на свакој Светој Литургији како за њихово здравље и напредак у животу, тако и за здравље и напредак њихових најмилијих и покој душа њихових преминулих предака и сродника.

Своје добровољне прилоге за обнову манастира Паља можете уплатити на текући-рачун: Комерцијална банка АД Београд, филијала Врање/експозитура Сурдулица, динарски текући-рачун: 205-77127-52и девизни рачун:542700-С8-1246452499.

Извор: Епархија врањска