Обновљен храм Светог Николе у Дувну

Обновљен храм Светог Николе у Дувну
Обновљен храм Светог Николе у Дувну
Обновљен храм Светог Николе у Дувну
Обновљен храм Светог Николе у Дувну

У прву суботу по празнику Преноса моштију светог Николе, парохија дувањска и њен Саборни храм прослављају славу већ више од десет година. До последњег рата у Босни и Херцеговини Дувно је било активна парохија са сталним свештеником Бранком Зеленом. Међутим, почетком рата скоро сви парохијани су се раселили широм света. Највише Дувњака данас живи у Аранђеловцу (Република Србија) и Орланду (САД).

Овогодишња слава цркве и парохије дувањске била је посебно свечана и историјска. Литургију је служио Преосвећени Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, па је самим тим то био историјски догађај јер је после више десетина година Епископ богослужио у Дувну. Друга радост је обновљење храма. Храм је иначе подигнут 1864. године. Захваљујући боголиким и богобојажљивим Дувњацима, како је то у својој беседи истакао владика Димитрије, храм је преживео последњи рат у коме су многе светиње страдале.

Обнову храма су реализовали својим прилозима, молитвама и добрим жељама Срби Дувна, Опћина Томиславград, Фрањевачки самостан Светих Ћирила и Методија из Томиславграда на челу са гвардијаном фра Сретаном Ћурчићем и многи други приложници и добротвори. По пројекту инжињера Драгана Брњоша и Чеде Маврака, радове је извела грађевинска фирма Невистић из Томиславграда. 

Мало освећење храма и свету архијерејску Литургију служио је епископ Димитрије уз саслужење свештеника Срђана Белензаде из Гламоча, Предрага Црепуље из Ливна, Небојше Радића и Милана Унковића из Мостара и Радивоја Круља из Мостара, ђакона Бранислава Рајковића и Павла Ратковића, као и многобројног народа.

Свечаност су посебно увеличали верници дувањске парохије, начелник општине г. Иван Вукадин са сарадницима, браћа фрањевци и дувањски имам. Обнову храма парохија дувањска посвећује јубилеју 800 годишњице Српске Православне Цркве и Епархије захумско-херцеговачке. Црквени одбор на челу са свештеником Радивојем Круљем планира у току ове и следеће 2020. године да приступи обнови цркве Ваведења Пресвете Богородице на Мандиној Главици која се налази у близини археолошког налазишта средњовековног Богородичног манастира Лабостина и парохијског дома у Томиславграду, чиме би завршили прославу значајног јубилеја Цркве и Епархије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка