Обновљен рад Братства православне омладине из Никшића

На празник светог апостола Андреја Првозваног, у четвртак 13. децембра, света Литургија служена је у Саборној цркви светог Василија Острошког у Никшићу.

Литургију су, поводом обновљења рада Братства православне омладине “Светог Василија Острошког“ из Никшића служили јереј Миодраг Тодоровић, старјешина никшићког Саборног храма и свештеник Василије Брборић. Служби је, поред вјерног народа, присуствовао и већи дио Братства, чије су активности, благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, обновљене прије два мјесеца.

На тада одржаној изборној скупштини за предсједника Братства изабран је Лука Цицмил, студент четврте године Филозофског факултета у Никшићу, а за секретара Ратко Кнежевић, средњошколац.

“Обновили смо рад нашег Братства православне омладине “Светог Василија Острошког“, које је, са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија, основано 1993. године. Циљ нашег дјеловања јесте помоћ Цркви и црквеном животу Никшића о чему разговарамо и планирамо на састанцима, који се одржавају суботом у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког“.

“Осим радних акција, за које смо увијек спремни да се одазовемо на позив свештенства Саборне цркве, планирамо да организујемо и неке хуманитарне акције, како бисмо помогли социјално најугроженије породице у Никшићу. Жеља нам је и да се обиласком светиња на овим просторима упознамо што више са животом наше светосавске Епархије будимљанско-никшићке“, каже Лука Цицмил.

Према његовим ријечима Братство има око 60 чланова, већином су то студенти и ученици средњих школа.

“Омладина која жели да стекне и прошири знање о нашој Светој Цркви Православној добродошла је у Братство. Желимо да се окупљамо, да се дружимо и на тај начин што више приближимо Цркви и хришћанском начину живота. На тај начин помоћи ћемо и Цркви и себи и једни другима“, напомиње Цицмил.

Ускоро ће почети са штампањем материјала који ће вјерном народу бити дијељен у никшићкој Саборној цркви, а садржаваће основне податке о важним теолошким питањима, попут поста, молитве, понашања у храму Божијем и другим.

Више чланова Братства православне омладине “Светог Василија Острошког“ недавно је посјетило Косово и Метохију, обилазећи манастире Високи Дечани и Пећку Патријаршију.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка