Обновљен рад Духовног центра Преподобног Исаије од Оногошта

Обновљен рад Духовног центра Преподобног Исаије од Оногошта
Обновљен рад Духовног центра Преподобног Исаије од Оногошта
Обновљен рад Духовног центра Преподобног Исаије од Оногошта
Обновљен рад Духовног центра Преподобног Исаије од Оногошта

Духовни центар Преподобног Исаије од Оногошта у Никшићу, који је са својим богатим културно-духовним програмом у вријеме оснивања, прије више од 20 година, имао важну улогу у буђењу духовног и културног животаграда, обновио је своје активности, које ће се сада одвијати у санираном и уређеном простору.

Познаваоци прилика кажу да је Духовни центар Преподобног Исаије од Оногошта био право духовно жариште, једино мјесто у којем су се организовале неке од најважнијих и најзанимљивијих трибина на ондашњој јавној сцени Црне Горе. Стицајем околности Духовни центар је, последњих година, опстајао у прилично скромним условима. Ових дана приводе се крају радови на санацији простора и уједно планирају активности, које ће ускоро почети да се организују у овом увијек топлом и домаћинском кутку.

Радови на уређењу Духовног центра почели су,б лагословом Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, почетком ове године. Протеклих мјесеци урађени су послови, којима је овом мјесту дат изглед и садржај какав заслужује: постављени су нови прозори и врата, замијењена подна облога, урађене полице за књиге и расвјета, саниран магацински простор. По завршеним радовима обављено је и освећење. Књижара је одмах потом опремљена књигама и публикацијама свих црквених издавача, док су љубитељима писане ријечи понуђенибројни класици домаће и свјетске књижевности. Вјерницима је сада у понуди велики број свештаних црквених производа, који су им потребни за свакодневну употребу: иконе, свијеће, кандила, свјећњаци.

Намјена обновљеног Духовног центра "Преподобног Исаије од Оногошта“, према ријечима његовог управитеља дипл. теолога Антонија Кнежевића, је вишеструка.

"Осим црквене књижаре, планирано је да се у овом простору организују и разноврсна предавања, промоције књига, пројекције филмова, "Разговори о вјери“. Као најава свих ових садржаја планирамо да 3. маја, на Васкршњи уторак, у нашем Духовном центру отворимо изложбу осликаних јаја. Радује нас да ћемо бити домаћини и једном дијелу програма реномиране манифестације „Дани Светог Василија Острошког“, напомиње Кнежевић.

Кућу, у којој се налази Духовни центар у Карађорђевој улици, Цркви је тестаментом 1929. године оставио протојереј Лука Јовићевић. Треба зато подсјетити на овог великог добротвора Саборног храма у Никшићу, који је рођен 1851. године у Цеклину, срез Црнојевића Ријека. Био је парох у Кочанима од 1909/10. до 1927. године. Упокојио се 7/20. јула 1929. године и сахрањен је на никшићком гробљу близу Цркве Светих Петра и Павла, када је опијело служио Митрополит Гаврило Дожић уз саслужење мјесног и околног свештенства.

Духовни центар посвећен је успомени на светог угодника БожјегСветог Исаију од Оногошта, који је својим животом просијао у Острошкој светињи. О њему нема скоро никаквих биографских података, осим да је као монах био претходник Светог Василија, посветио се у манастиру Острогу и послије упокојења чинио чудеса, па су Турци спалили његове свете мошти. Прославља се истог дана када и Свети Отац наш Василије Острошки.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка