Обновљен рад Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације

Нови Сад, 15. јануар 2013. године - Данас je одржана је прва седница Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације. Решењем градоначелника Новог Сада поново је формиран Организациони одбор за обележавање годишњице Новосадске рације са председником Мирославом Илићем на челу, и члановима: протонамесником Владаном Симићем из Епархије бачке и Феђом Фишл из Јеврејске општине Нови Сад.

На самом почетку, председник Организационог одбора Мирослав Илић је у уводном обраћању захвалио градоначелнику Града Новог Сада Милошу Вучевићу на указаној части да председава Одбором. Истакнуто је задовољство због одлуке градске власти да се помен жртвама Новосадске рације обележи на достојанствен начин, што подразумева заједничку организацију Града Новог Сада, Епархије бачке и Јеврејске општине.

Представници Епархије бачке и Јеврејске општине су посебно истакли неопходност заједничког обележавања помена жртвама Рације, као и врло добру међусобну сарадњу и осврнули се на непријатно искуство претходног градског режима који је све учинио да не дође до заједничког помена жртвама. У питању је молитвени догађај који нема никакву политичку конотацију и стога је потребно показати јединство свих који се с тугом у срцу сећају невино страдалих Новосађана 1942. године. На седници је усвојен предлог да се Епархији бачкој, као најзаслужнијем чувару сећања на жртве Рације, повери организовање овог догађаја.

На седници је усвојен предлог програма који ће се одржати у среду, 23. јануара 2013. са почетком у 12.00 часова на Кеју жртава рације. После тога присутни ће се упутити ка новосадској плажи „Штранд“, где ће бити откривена спомен-плоча жртвама Рације.

Извор: Епархија бачка