Обновљена богослужења у Саборној цркви у Загребу

Митрополит Порфирије: Земљотрес је био искушење које нам је омогућило да откријемо понешто о себи, о смислу живота, али и о љубави Божјој.

У Недељу отаца Првог васељенског сабора, 31. маја 2020. године, свету архијерејску Литургија у загребачком Катедралном храму Преображења Господњег. служио је Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, уз саслужење архимандрита Данила (Љуботине), протонамесника Богољуба Остојића и ђакона Драгана Радића. Било је то прво богослужење у храму у коме су, након што је пострадао од земљотреса, постављене заштитне скеле.

Верни народ је учествовао у Литургији уз придржавање познатих епидемиолошких прописа. 

У беседи по прочитаној јеванђелској перикопи (Јн. 17, 1-13), Митрополит је рекао: -Поред епидемије која је паралисала читав живот и онемогућила нормално кретање људи, од храма нас је одвојио и земљотрес. Заштитна скела је омогућила вршење богослужења, али су и даље у току испитивања која треба да установе тачна оштећења на храму и захвате које је потребно извршити. Земљотрес је једно од искушења која су иза нас. Верујемо да је и оно, као и свако искушење, са својим дубоким смислом, омогућило да откријемо понешто о себи, о смислу живота, али и о љубави Божјој. 

Тумачећи прочитани одломак Јеванђеља – Христову првосвештеничку молитву, Митрополит је поручио: -У том својеврсном богословском трактату Христос говори шта је Царство Божје: Вечни живот је исповедање Бога Оца, као јединог истинитог Бога и, Онога кога је Он послао, Исуса Христа. 

Говорећи о односу вере и живота, Митрополит је рекао да од тога како и на који начин верујемо, зависи и како ћемо и на који начин живети: -Са друге стране, тај начин нашег живота исповедамо, артикулишемо и преображавамо у исказе наше вере. Вера и Живот су нераскидиво повезани. 

Митрополит је саможртвену љубав, на коју смо позвани по јеванђељу, упоредио са Крстом Христовим: -Хришћанска љубав је љубав према свима.Она не прави границе и разлике међу људима, али истовремено нас позива на прецизност и верност вери Отаца. Љубав не значи релативизовање наше вере, напротив. Љубав значи њено оснаживање и јасније формулисање, да бисмо ту веру, као чисту изворску воду сведочили у љубави пред свима. 

Митрополит Порфирије је нагласио да не треба никада помислити да се на било који начин вера може релативизовати. -Наше вере се ни по коју цену нећемо одрећи, додао је Владика. 

Прву беседу, изговорену након више од два месеца са амвона загребачког Катедралног храма, митрополит Порфирије је закључио речима: -Не треба да будемо судије другима, већ својим поступцима. Хришћани треба да буду немилосрдне судије својим страстима и сопственом греху, али истовремено да имају неописиву, безграничну наду у Господа, кога су позвани да славе својом вером и својим животом.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска