Обновљена још једна светиња у Херцеговини

Његово Преосвештенство Владика захумскохерцеговачки и приморски Г. Григорије уз присуство више стотина вјерника служио је 5. јуна 2011. године Свету Архијерејску Литургију и освjештао обновљену Цркву Светог цара Константина и царице Јелене у Слату код Невесиња.

У архиви Црквене општине Невесиње постоје подаци да је темеље цркве у Слату 16. септембра 1935. године освештао отац Манојло Говедарица уз присуство 1500 вјерника, а да је њена градња трајала двије године. Ова светиња је била прилично оштећена и захтијевала је хитну санацију. На иницијативу Црквене општине Кифино Село и мјештана села Слата прикупљена су почетна срества и у обнову се кренуло 2009. године да би ових дана радови коначно били приведени крају. Огроман допринос обнови храма дали су сами мјештани као и преко 700 појединаца и установа.

Након освећења и литургије обављен је славски обред и ломљење славског колача.
Обраћајући се окупљеним вјерницима поздравном бесједом владика Григорије је рекао: „Нека је благословен овај дар милости и љубави Божје и нека ово мјесто живи и цвјета као што је процвјетало Слаћко поље, нама је браћо и сестре данас Слава, а славимо великог цара Константина и никад се велики цар Константин не би славио да није он почео да слави великога и јединога Светога цара, цара над царевима Исуса Христа. Зато смо , драга браћо, данас овдје ради његове славе и ради славе сваког онога који је њега прославио, зато сте дивно дјело учинили ви, обнављајући ову цркву да имамо гдје доћи. Године 2013 славити ћемо Светог цара Константина, највише у Нишу, граду у којем је рођен, а потом и у свим епархијама. Ми ћемо ако Бог да 2013. године овдје у Слату славити тај јубилеј и сабрати цијелу Епархију".

Испред организационог одбора присутне је поздравио Зоран Јањић: „Наша срца данас су испуњена неизмјерном радошћу зато што је завршен велики подухват којим је удахнут живот и дат нови сјај нашој цркви", рекао је Јањић и том приликом изразио захвалност народу Слата и околних села што су својом добром вољом, радом и новчаним прилозима допринијели да обнова цркве почне. Такође је изразио захвалност многобројним невесињским домаћинима , појединцима и институцијама општине и републике,секретаријату за вјере,приватним и јавним предузећима и бројним приложницима. На крају је Зоран Јањић заслужним појединцима и установама уручио грамате и писане захвалнице.

Начелник општине Бранислав Миковић захвалио се владици Григорију на свему ономе што је урадио и ради за Невесиње и истакао да су обновљене, умивене и новосаграђене цркве по Невесињу, путеви и водоводи свједоци су „ да само заједно можемо много."

У културном-забавном дијелу програма учествовали су чланови пјевачке и фолклорне секције КУД-а Невесиње, гангашка група соколског друштва "Невесињска пушка" и народни гуслар.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка