Обновљена Мала црква у Сремској Митровици

Обновљена Мала црква у Сремској Митровици
Обновљена Мала црква у Сремској Митровици
Обновљена Мала црква у Сремској Митровици
Обновљена Мала црква у Сремској Митровици

На дан Преподобне мученице Февроније, 8. јула 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије посетио је храм Светог првомученика и архиђакона Стефана у Сремској Митровици. Овом приликом, уз присуство свештенства сремско-митровачког намесништва и верног народа, Епсикоп је освештао нови торањ који је истог дана и постављен на богомољу, познату и као Мала црква.

Храм Светог архиђакона Стефана, Мала црква, је најстарији очувани храм у Сремској Митровици, а због старости и значаја, један од најзанчајнијих на подручју Срема. По благослову Његовог Преосвештенства, а залагањем старешине храма, протонамесника Андрије Авакумовића и протојереја Владимира Недељковића, обновљени су крст, торањ и звоник Мале цркве.

Дрвену конструкцију израдила је фирма Пирамида власника г. Чеде Андрића, за лимарске радове  је одговорна лимарска радња Кулић, а позлату крста је урадио уметник Никола Авакумовић.

Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије је овом приликом  радосно говорио о значају обнављања, неговања и очувања наших светих храмова, као места уздарја молитвености и снаге Духа Светог. Места, где кроз молитву, као акта душе, рефлексијом Бога Оца добијамо све оно за чиме тежимо.

„Свако освећење кућа наших и домова, сваког доброг, обновљеног дела, поља, винограда, воћњака, све то је у српском народу Свети Сава тако лепо осмислио и нама у аманет пре много векова предао. Све оно што се обнавља, бива освећено и благословено, као овај торањ и крст који данас подижемо на радост и спасење наших душа и српског народа„ рекао је наш Епископ сремски г. Василије, честитајући свештенству храма светог Стефана на труду и подвигу.

Извор: Епархија сремска