Обновљене Домицилине катакомбе са сликама из 3. и 4. века

После неколико година рестаурације, Домицилине катакомбе у Риму представљене су јавности. Током рада многа изображења из 3. и 4. века поново су дошла на светло дана. Уз детаљну документацију о 82 слика, немачки Археолошки институт је током три године обавио тродимензионалну дигиталну реконструкцију у тешким условима под земљом. Катакомбе у близини Виа Ардеатина простиру се на четири спрата на преко десет хектара и сматрају се највећим у Риму. Дванаест километара дуги ходници садрже 26.250 гробова.

Археолог Фабрицио Бискоти је истакао изванредно новооткривено сликарско наслеђе. Уметност у укупно 50 римских катакомби представља "најконкретније и најочигледније сведочење" хришћанског суочавања са смрћу. Као најважније научно откриће оценио је откриће двеју композиција из времена цара Константина (4. век). Скривене испод чађи, слике су уз помоћ ласерске технологије поново изашле на светло дана.

Домицилине катакомбе су настајале у 2. веку на југу Рима. Њихов значај је порастао када је папа Дамас (366-384) настојао да овде погребене прогласи светима, као што су војници мученици Нереј и Ахилеј. Након пада Римског царства и кад је у земљи расла неизвесност, папе Лава III (795-816) доноси мошти мученика у цркву Светих Нереја и Ахилеја код купатила у Каракали. Домицилине катакомбе су заборављене и поново су откривена тек у 16. веку. Прво научно истраживање обављено је средином 18. века.

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)