Обраћање Митрополита Николаја учесницима конференције Међународног фонда јединства православних народа

Митрополит Николај

Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански Г. Николај обратио се данас у име Српске Православне Цркве и Његове Светости Патријарсха српског Г. Павла учесницима конференције Међународног фонда јединства православних народа, која се од 26. до 29. фебруара одржава у Бањалуци.

Митрополит Николај је у име патријарха Павла поздравио и благословио успјешан рад конференције „о средствима која могу допринијети обнови, утврђењу и молитвеном заједничарству наше свете Православне Цркве".

Господин митрополит истакао је да одлуке, које ће бити донијете, требају да буду у духовној подршци Цркве, у свим духовним православним центрима, као и основа за размишљање инославних о своме спасењу.

„Ријеч је о нарочитој подршци, зависно од услова, могућности, менталитета и духовног процвата, усмјерених на три највеће јеванђељске врлине: вјеру, наду и љубав. У питању је подршка у конкретном труду овог или оног вјерника, без захтјева да се они у свему повинују нашој мисли и из страха застану на свом путу спасења..." - рекао је митрополит.

Митрополит Николај је нагласио да би се, с друге стране, требало заложити за изграђивање нових духовних лица међу младима, ако их можемо наћи.

„Обнова поруке значиће младима као ново вино које захтијева нове судове. Потребан нам је данашњи млади човјек, исправан, здрав, способан и неприсилан, а не једностран, у сваком случају отачки /свештеноотачки/, литургијски и богословски одгојен. Убризгаће он веома лако и брзо другима младу крв, способну да брзо оваплоћује наше наде" - нагласио је митрополит.

Господин митрополит је рекао да би „исправно васпитање у катихетским и омладинским хришћанским покретима, издавање и проучавање отачких и светословних штива, многима помогло на путу ка обнови православног хришћанског живота".

Митрополит Николај је истакао да није могуће да члан Цркве, истински вјерујући човјек, доживљава промјене у питањима вјере.

„Она се у својим односима никада није измјенила - и у својој суштини, увијек је у току вијекова остала иста. Сљедствено томе, разлози промјене односа Цркве и државних власти не постоје" - рекао је високопреосвећени митрополит Николај.

Господин митрополит окончао је своје обраћање ријечима да је овом Међународном фонду јединства Господ предао Своје повјерење, а нама Своју љубав.

„Дјело није мало, али нам је повјерено. Оно што Бог иште од нас, само је једно: да останемо вјерни Њему, а то очекује и наш Патријарх Павле са свим Архијерејима наше свете Цркве" - рекао је митрополит Николај.

Митрополит Николај присуствово је и пригодном ручку који је у част гостију приредио Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

„Код нас Срба је на достојној висини српско гостопримство. То је поред оне бербе неба друга берба. Ми са домаћинима, за овом трпезом љубави, постајемо једно" - рекао је митрополит.