Митрополит волоколамски Иларион: Достојанство, слобода и права човека: хришћанско гледиште

Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, упутио је поздравно писмо учесницима 21. међународне конференције „Достојанство, слобода и права човека: хришћанско гледиште“, која се одржава у Љубљани од 9. до 12. фебруара 2015. године:

Уважени организатори, учесници и гости Конференције, поздрављавам све Вас окупљене у главном граду Словеније поводом Међународне конференције „Достојанство, слобода и права човека: хришћанско гледиште“.

Тема изабрана за дискусију на овогодишњој конференцији, коју организује Фондација јединства православних народа, посебно је значајна у контексту све веће политичке напетости у свету, стварне претње рушењу хришћанске традиције и кршења права и слобода верника.

Савремено европско друштво се сусреће са изазовима слободе мишљења, речи и изражавања. Ове претње произилазе из чињенице што се људска слобода све више схвата као нешто што је дозвољено само по себи, па  се то протеже све до увреда верских осећања људи.

Придруживши се милионима људи различитих погледа на свет, Руска Православна Црка потпуно осуђује методе тероризма које користе поједини терористи да би бранили своја псевдорелигијска осећања. У исто време, не можемо подржати ни оне који сматрају да богохуљење и исмевање обичаја и традиција, а које се код људи вере сматрају светим, може бити правило.

Руска Православна Цркваувек сведочи да слобода изражавања и штампе не сме нарушавати права верника на очување својих верских осећања. Заједно са другим верским заједницама у Европи и широм света, позивамо јавне институције, а, пре свега, средства информисања да се пажљиво односе према верским искуствима људи, и тиме да доприносе неговању грађанског мира и хармоније у друштву.

Верујем да ће овај форум, који окупља представнике помесних православних Цркава, посланике скупштина, државнике и представнике јавног живота у целини, помоћи да се изнађу одговори на изазове данашњице.

Желим учесницима на овој конференцији плодоносан рад, занимљиве дискусије и Божју помоћ у залагањима.

Извор: Московска Патријаршија