Крсна слава заједнице "Земља живих" у Брајковцу

На празник Полагања ризе Пресвете Богородице, крсне славе Заједнице Земља живих у Брајковцу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован посетио је ову заједницу где је и служио Свету Архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали јеромонах Макаријe, игумана манастира Светог Георгија у Ћелијама и свештеник Бранкo Ћурчин из Новог Сада који руководи комплетним пројектом Земља живих. Подсећамо да је Заједница Земља живих у Брајковцу једна од четири куће у којој се под слоганом рад и молитва ради на првом кораку у ресоцијализацији бивших зависника и њиховом враћању смислу и лепоти живота као Божијем дару.

Очинском бригом и љубављу Владике Јована и Шумадијска епархија се у априлу прошле године укључила у овај изузетно важан пројекат који се, у правом смислу те речи, тиче будућности Српске Цркве и српске државе, јер инвестира у оно што је њихов највећи потенцијал, а то је сасвим сигурно њена младост, која је заведена философијом и духом савремене цивилизације - која као решење за све нуди прицип ''инстант начина живота'' - духовну храну потражила на ''њивама глади''.

Владика је у беседи подсетио штићенике на љубав Мајке Божије, Мајке целога света, Мајке кроз коју је прошао Син Божији, која као и биолошка мајка не може да заборави своје дете па чак ако се оно и оглуши о родитељску љубав. Ми увек треба да имамо свест о томе да смо створени за вечни живот и од тога ће нам зависити и квалитет овог живота који нам је дат и задат као дар. Благо оном човеку који зна да искупи време, јер тај човек и овај свет оставља у радости, јер зна да је овим животом купио вечност. Не треба се плашити греха него се треба плашити непокајања и упорности остајања у греху, јер Бог је јачи и од греха и од смрти, рекао је Владика на крају беседе

После Литургије пререзан је славски колач, који су као и жито и комплетну трпезу љубави, припремили штићеници Заједнице над којима очинском љубављу бди отац Александар Новаковић улажући надљудски напор да ови момци постану узор младима и корисни чланови друштва.

протојереј Марко Митић

Извор: Епархија шумадијска